Pregled bibliografske jedinice broj: 517542
Dinamički pristup mjerenju potrošačkih korisnosti za prehrambene proizvode
Dinamički pristup mjerenju potrošačkih korisnosti za prehrambene proizvode, 2011., doktorska disertacija, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 517542 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Dinamički pristup mjerenju potrošačkih korisnosti za prehrambene proizvode
(Dynamic approach to measuring of consumer utilities for food products)
Autori
Markovina, Jerko
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
27.06
Godina
2011
Stranica
135
Mentor
Kovačić, Damir
Ključne riječi
potrošačka korisnost; uključenost; donošenje odluka
(consumer utility; involvement; decision making)
Sažetak
U suvremenim marketinškim istraživanjima, pojam potrošačke korisnosti je središnji koncept kojim se pokušava objasniti proces donošenja kupovnih odluka kod potrošača. Svaki proizvod i usluga promatraju se kao skup obilježja iz kojih potrošači nastoje za sebe izvući najveću korist prema principu maksimizacije korisnosti. Potrošačka korisnost može se definirati kao tendencija proizvoda ili njegovog obilježja da poveća ili smanji opće zadovoljstvo. Dinamički model potrošačkih korisnosti postavili su Teichert i Franke (2009.). Unutar tog modela analiziraju se različiti pod-procese koji se odvijaju tijekom donošenja kupovne odluke i istražuju mogućnosti i metode identificiranja različitih oblika potrošačke korisnosti. Glavni cilj istraživanja bio je empirijski utvrditi primjenjivost dinamičkog pristupa mjerenju potrošačkih korisnosti kod prehrambenih proizvoda. Uz to, provjereno je kako na potrošačku korisnost utječe uključenost potrošača i trajanje vremenskog odmaka od trenutka donošenja kupovne odluke do trenutka konzumacije odabranog proizvoda.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Ekonomija, Psihologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb