Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 517404

UTJECAJ DODATKA KUKURUZA SJENAŽI LUCERNE NA HRANJIVOST OBROKA U HRANIDBI KASTRIRANIH OVNOVA


Vranić, Marina; Knežević Mladen; Bošnjak, Krešimir; Perčulija, Goran; Leto, Josip; Kutnjak, Hrvoje; Horg, Martina
UTJECAJ DODATKA KUKURUZA SJENAŽI LUCERNE NA HRANJIVOST OBROKA U HRANIDBI KASTRIRANIH OVNOVA // Poljoprivreda (Osijek), 17 (2011), 69-73 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 517404 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
UTJECAJ DODATKA KUKURUZA SJENAŽI LUCERNE NA HRANJIVOST OBROKA U HRANIDBI KASTRIRANIH OVNOVA
(EFFECTS OF MAIZE GRAIN ADDED IN A DIET BASED ON ALFALFA HAYLAGE ON THE RATION QUALITY IN WETHER SHEEP)

Autori
Vranić, Marina ; Knežević Mladen ; Bošnjak, Krešimir ; Perčulija, Goran ; Leto, Josip ; Kutnjak, Hrvoje ; Horg, Martina

Izvornik
Poljoprivreda (Osijek) (1330-7142) 17 (2011); 69-73

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
sjenaža lucerne; kukuruz; suha tvar; ad libitum konzumacija; in vivo probavljivost
(alfalfa haylage; maize grain; intake; digestibility)

Sažetak
Cilj rada bio je utvrditi utjecaj dodatka zrna kukuruza (ZK) (5 ili 10 g d-1 kg-1 tjelesne mase) sjenaži lucerne (SL) na ad libitum konzumaciju obroka i vode, te i in vivo probavljivost suhe tvari (ST) u hranidbi kastriranih ovnova. SL i ZK su sadržavali 534, 7 i 915, 1g ST kg-1 svježeg uzorka, respektivno, te 141, 6 i 106 g sirovih proteina (SP) kg-1ST. Dodatak ZK (5 i 10 g d-1kg-1tjelesne mase kastrata) SL je linearno povećao (P<0, 001) konzumaciju ST obroka, smanjio konzumaciju vode (P<0, 01) i povećao probavljivost ST obroka (P<0, 001). Dodatak 10 g ZK d-1 kg-1 tjelesne mase kastrata SL nije doveo do daljnjeg povećanja konzumacije ST obroka u odnosu na dodatak 5 g ZK d-1 kg-1 tjelesne mase kastrata (P>0, 05). Dodatak ZK kao energetske komponente obroku baziranom na SL kao proteinske komponente povećava hranidbenu vrijednost obroka.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
178-1780458-0411 - Ekološki prihvatljivo gospodarenje organskim gnojivima u proizvodnji krme (Vranić, Marina, MZOS ) ( CroRIS)
178-1780458-0419 - Vrednovanje održivih sustava proizvodnje krme u brdsko-planinskim područjima (Leto, Josip, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

Pristup cjelovitom tekstu rada

Citiraj ovu publikaciju:

Vranić, Marina; Knežević Mladen; Bošnjak, Krešimir; Perčulija, Goran; Leto, Josip; Kutnjak, Hrvoje; Horg, Martina
UTJECAJ DODATKA KUKURUZA SJENAŽI LUCERNE NA HRANJIVOST OBROKA U HRANIDBI KASTRIRANIH OVNOVA // Poljoprivreda (Osijek), 17 (2011), 69-73 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)
Vranić, M., Knežević Mladen, Bošnjak, K., Perčulija, G., Leto, J., Kutnjak, H. & Horg, M. (2011) UTJECAJ DODATKA KUKURUZA SJENAŽI LUCERNE NA HRANJIVOST OBROKA U HRANIDBI KASTRIRANIH OVNOVA. Poljoprivreda (Osijek), 17, 69-73.
@article{article, author = {Vrani\'{c}, Marina and Bo\v{s}njak, Kre\v{s}imir and Per\v{c}ulija, Goran and Leto, Josip and Kutnjak, Hrvoje and Horg, Martina}, year = {2011}, pages = {69-73}, keywords = {sjena\v{z}a lucerne, kukuruz, suha tvar, ad libitum konzumacija, in vivo probavljivost}, journal = {Poljoprivreda (Osijek)}, volume = {17}, issn = {1330-7142}, title = {UTJECAJ DODATKA KUKURUZA SJENA\v{Z}I LUCERNE NA HRANJIVOST OBROKA U HRANIDBI KASTRIRANIH OVNOVA}, keyword = {sjena\v{z}a lucerne, kukuruz, suha tvar, ad libitum konzumacija, in vivo probavljivost} }
@article{article, author = {Vrani\'{c}, Marina and Bo\v{s}njak, Kre\v{s}imir and Per\v{c}ulija, Goran and Leto, Josip and Kutnjak, Hrvoje and Horg, Martina}, year = {2011}, pages = {69-73}, keywords = {alfalfa haylage, maize grain, intake, digestibility}, journal = {Poljoprivreda (Osijek)}, volume = {17}, issn = {1330-7142}, title = {EFFECTS OF MAIZE GRAIN ADDED IN A DIET BASED ON ALFALFA HAYLAGE ON THE RATION QUALITY IN WETHER SHEEP}, keyword = {alfalfa haylage, maize grain, intake, digestibility} }

Časopis indeksira:


  • Web of Science Core Collection (WoSCC)
    • Emerging Sources Citation Index (ESCI)
  • Scopus


Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • CAB Abstracts





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font