Pregled bibliografske jedinice broj: 517404
UTJECAJ DODATKA KUKURUZA SJENAŽI LUCERNE NA HRANJIVOST OBROKA U HRANIDBI KASTRIRANIH OVNOVA
UTJECAJ DODATKA KUKURUZA SJENAŽI LUCERNE NA HRANJIVOST OBROKA U HRANIDBI KASTRIRANIH OVNOVA // Poljoprivreda (Osijek), 17 (2011), 69-73 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 517404 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
UTJECAJ DODATKA KUKURUZA SJENAŽI LUCERNE NA HRANJIVOST OBROKA U HRANIDBI KASTRIRANIH OVNOVA
(EFFECTS OF MAIZE GRAIN ADDED IN A DIET BASED ON ALFALFA HAYLAGE ON THE RATION QUALITY IN WETHER SHEEP)
Autori
Vranić, Marina ; Knežević Mladen ; Bošnjak, Krešimir ; Perčulija, Goran ; Leto, Josip ; Kutnjak, Hrvoje ; Horg, Martina
Izvornik
Poljoprivreda (Osijek) (1330-7142) 17
(2011);
69-73
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
sjenaža lucerne; kukuruz; suha tvar; ad libitum konzumacija; in vivo probavljivost
(alfalfa haylage; maize grain; intake; digestibility)
Sažetak
Cilj rada bio je utvrditi utjecaj dodatka zrna kukuruza (ZK) (5 ili 10 g d-1 kg-1 tjelesne mase) sjenaži lucerne (SL) na ad libitum konzumaciju obroka i vode, te i in vivo probavljivost suhe tvari (ST) u hranidbi kastriranih ovnova. SL i ZK su sadržavali 534, 7 i 915, 1g ST kg-1 svježeg uzorka, respektivno, te 141, 6 i 106 g sirovih proteina (SP) kg-1ST. Dodatak ZK (5 i 10 g d-1kg-1tjelesne mase kastrata) SL je linearno povećao (P<0, 001) konzumaciju ST obroka, smanjio konzumaciju vode (P<0, 01) i povećao probavljivost ST obroka (P<0, 001). Dodatak 10 g ZK d-1 kg-1 tjelesne mase kastrata SL nije doveo do daljnjeg povećanja konzumacije ST obroka u odnosu na dodatak 5 g ZK d-1 kg-1 tjelesne mase kastrata (P>0, 05). Dodatak ZK kao energetske komponente obroku baziranom na SL kao proteinske komponente povećava hranidbenu vrijednost obroka.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
178-1780458-0411 - Ekološki prihvatljivo gospodarenje organskim gnojivima u proizvodnji krme (Vranić, Marina, MZOS ) ( CroRIS)
178-1780458-0419 - Vrednovanje održivih sustava proizvodnje krme u brdsko-planinskim područjima (Leto, Josip, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Mladen Knežević
(autor)
Goran Perčulija
(autor)
Marina Vranic
(autor)
Krešimir Bošnjak
(autor)
Josip Leto
(autor)
Hrvoje Kutnjak
(autor)
Citiraj ovu publikaciju:
Časopis indeksira:
- Web of Science Core Collection (WoSCC)
- Emerging Sources Citation Index (ESCI)
- Scopus
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB Abstracts