Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 51659

Ispitivanje utjecaja temperature sušenja na kinetiku halogenog sušenja kruške


Planinić, Mirela; Tomas, Srećko; Šeruga, Bernarda
Ispitivanje utjecaja temperature sušenja na kinetiku halogenog sušenja kruške // 10. Ružičkini dani - knjiga sažetaka / Butula, Ivan (ur.).
Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 2000. (poster, nije recenziran, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 51659 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Ispitivanje utjecaja temperature sušenja na kinetiku halogenog sušenja kruške
(Research of the influence of drying temperature of halogen drying kinetics of pear)

Autori
Planinić, Mirela ; Tomas, Srećko ; Šeruga, Bernarda

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
10. Ružičkini dani - knjiga sažetaka / Butula, Ivan - Zagreb : Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 2000

Skup
10. Ružičkini dani

Mjesto i datum
Vukovar, Hrvatska, 08.06.2000. - 09.06.2000

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
halogeno sušenje; temperatura sušenja; kinetika; kruška
(halogen drying; drying temperature; kinetics; pear)

Sažetak
Sušenje je često primjenjivana metoda dehidratacije namirnica u svrhu konzerviranja, tj. produženja njihove trajnosti. Prema načinu dovođenja topline neophodne za uklanjanje vlage iz materijala, razlikujemo konvekcijsko, kondukcijsko, sublimacijsko i radijacijsko sušenje. Iako ima znatne prednosti, prijenos topline elektromagnetnim valovima (radijacijsko sušenje) nije često u industrijskoj praksi sušenja namirnica. Stoga je i provedeno ovo laboratorijsko istraživanje kinetike halogenog sušenja kruške, kao mogući doprinos razvoju i široj primjeni radijacijskog sušenja namirnica kao samostalnog načina sušenja ili u kombinaciji s drugim načinima sušenja. U radu je ispitivan utjecaj temperature sušenja (50°C – 80°C) na kinetiku sušenja kruške sorte Rosada (u obliku kockica 5x5x5 mm), uz praćenje promjene temperature sušenih uzoraka tijekom procesa sušenja. Istražena je i mogućnost primjene eksponencijalnog modela, korištenog za opisivanje kinetike konvekcijskog sušenja različitih poroznih materijala, za aproksimaciju eksperimentalnih podataka halogenog sušenja kruške. Rezultati ukazuju na znatan utjecaj temperature sušenja na kinetiku sušenja, tj. povećanjem temperature sušenja postiže se veća maksimalna brzina sušenja što skraćuje trajanje ukupnog procesa sušenja. Potvrđena je i mogućnost uspješnog korištenja primjenjenog eksponencijalnog modela za opis i simuliranje kinetike halogenog sušenja kruške.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Projekti:
113001
113004

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Mirela Planinić (autor)

Avatar Url Bernarda Šeruga (autor)

Avatar Url Srećko Tomas (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Planinić, Mirela; Tomas, Srećko; Šeruga, Bernarda
Ispitivanje utjecaja temperature sušenja na kinetiku halogenog sušenja kruške // 10. Ružičkini dani - knjiga sažetaka / Butula, Ivan (ur.).
Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 2000. (poster, nije recenziran, sažetak, znanstveni)
Planinić, M., Tomas, S. & Šeruga, B. (2000) Ispitivanje utjecaja temperature sušenja na kinetiku halogenog sušenja kruške. U: Butula, I. (ur.)10. Ružičkini dani - knjiga sažetaka.
@article{article, author = {Planini\'{c}, Mirela and Tomas, Sre\'{c}ko and \v{S}eruga, Bernarda}, editor = {Butula, I.}, year = {2000}, pages = {84}, keywords = {halogeno su\v{s}enje, temperatura su\v{s}enja, kinetika, kru\v{s}ka}, title = {Ispitivanje utjecaja temperature su\v{s}enja na kinetiku halogenog su\v{s}enja kru\v{s}ke}, keyword = {halogeno su\v{s}enje, temperatura su\v{s}enja, kinetika, kru\v{s}ka}, publisher = {Hrvatsko dru\v{s}tvo kemijskih in\v{z}enjera i tehnologa (HDKI)}, publisherplace = {Vukovar, Hrvatska} }
@article{article, author = {Planini\'{c}, Mirela and Tomas, Sre\'{c}ko and \v{S}eruga, Bernarda}, editor = {Butula, I.}, year = {2000}, pages = {84}, keywords = {halogen drying, drying temperature, kinetics, pear}, title = {Research of the influence of drying temperature of halogen drying kinetics of pear}, keyword = {halogen drying, drying temperature, kinetics, pear}, publisher = {Hrvatsko dru\v{s}tvo kemijskih in\v{z}enjera i tehnologa (HDKI)}, publisherplace = {Vukovar, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font