Pregled bibliografske jedinice broj: 516563
Promjene mikrobioloških i kemijskih karakteristika stajskog gnoja tijekom kompostiranja pomoću gujavica
Promjene mikrobioloških i kemijskih karakteristika stajskog gnoja tijekom kompostiranja pomoću gujavica // Zbornik radova XXI Naučno-stručna konferencija poljoprivrede i prehrambene industrije, 1 (2010), 59-67 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 516563 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Promjene mikrobioloških i kemijskih karakteristika stajskog gnoja tijekom kompostiranja pomoću gujavica
(Changes in microbiological and chemical properties of stable manure during processing by earthworms)
Autori
Huić Babić, Katarina ; Redžepović, Sulejman ; Ćosić, Tomislav ; Blažinkov, Mihaela ; Čola, Josip ; Sikora, Sanja
Izvornik
Zbornik radova XXI Naučno-stručna konferencija poljoprivrede i prehrambene industrije (0033-8583) 1
(2010);
59-67
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
stajski gnoj; lumbripost; mikrobiološke karakteristike; patogeni mikroorganizmi; Lumbricus rubellus
(stable manure; lumbripost; microbiological characteristics; pathogens; Lumbricus rubellus)
Sažetak
Degradacijski proces u poljoprivrednom tlu s najvećim posljedicama je pad humusa do kritične razine. Sadržaj humusa poljoprivrednih tala u RH nije zadovoljavajuć a uz nedostatno unošenje organske tvari glavni je ralog intenzivna obrada. Budući da je novi trend u poljoprivredi najviše vezan za održivo gospodarenje tlom, ekološke rizike i zdravstvenu ispravnost hrane, osnovni cilj ovih istraživanja je procjena mikrobiološke i kemijske kvalitete stajskog gnoja i lumbriposta – gnojiva proizvedena uzgojem gujavica. Kako ova problematika u našoj zemlji, vezana uz organska gnojiva, nije uključivala sve rizike ovim radom želimo ukazati na potrebu dopune zakonskih rješenja kojima bismo mogli osigurati sigurniju proizvodnju zdravstveno ispravne hrane. Ukupno je analizirano šest različitih organskih gnojiva. Rezultati pokazuju različit stupanj biogenosti te dobru zastupljenost najznačajnijih fizioloških grupa mikroorganizama. U nekoliko slučajeva dokazali smo postojanje patogenih mikroorganizama kao što su Escherichia coli, Salmonella spp., Campilobacter spp. i ukupni koliformni mikroorganizmi. Po prvi put je provjerena efikasnost primjene efektivnih mikroorganizama u biotehnologiji sazrijevanja stajskog gnoja. Sva analizirana gnojiva sadrže nekoliko puta niže količine štetnih tvari od maksimalno dozvoljenih. S obzirom da se radi o niskim koncentracijama teških metala primjena ovih organskih gnojiva ne bi značajnije utjecala na povećanje akumulacije istih. Međutim prisutnost patogenih mikroorganizama nameće potrebu za detaljnijom kontrolom organskih gnojiva na tržištu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Mihaela Blažinkov
(autor)
Tomislav Ćosić
(autor)
Katarina Huić Babić
(autor)
Sanja Sikora
(autor)
Sulejman Redžepović
(autor)
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB Abstracts
- Nutrition and Food Sciences Database