Pregled bibliografske jedinice broj: 516556
Količina beta karotena u plodovima rajčice uzgojenih u hidroponu i na tlu
Količina beta karotena u plodovima rajčice uzgojenih u hidroponu i na tlu, 2010., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 516556 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Količina beta karotena u plodovima rajčice uzgojenih u hidroponu i na tlu
(The amount of beta-carotene in tomato fruits grown in hydroponics and soil)
Autori
Vodopija, Nikolina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
22.11
Godina
2010
Stranica
27
Mentor
Dobričević, Nadica
Ključne riječi
Lycopersicon esculentum Mill.; tehnologija uzgoja; supstrat; rok berbe
(Lycopersicon esculentum Mill.; growing technology; substrate; harvest date)
Sažetak
Utvrđivanje količine beta-karotena je provedeno na 4 sorte rajčice (Mondial, Fado, Belle i Rally), uzgajane na 2 različita supstrata (na tlu i kamenoj vuni) i ubrane u 3 različita roka. Dobiveni rezultata pokazali su da sve sorte rajčice uzgajane na tlu i ubrane u prvom roku pokazuju značajno veće udjele beta-karotena koji su iznosili od 3, 56 do 4, 72 mg/100g, od onih uzgajanih na hidroponu koji su iznosili od 0, 53 do 1, 54 mg/100g. U drugom roku berbe sve sorte rajčice uzgajane na oba supstrata pokazuju podjednake udjele beta-karotena, iznimka je sorta Mondial uzgajana na tlu koja ima najmanji udio beta-karotena koji iznosi 0, 15 mg/100g. U trećem roku berbe značajno veće udjele beta-karotena pokazuju sve sorte rajčice uzgajane na hidroponu, iznimka je sorta Mondial uzgajana na hidroponu, koja pokazuje značajno odstupanje od ostalih sorata sa 9, 01 mg/100g.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
178-1782133-2134 - Reakcija kultivara plodovitog povrća na sastav hranjive otopine (Borošić, Josip, MZOS ) ( CroRIS)
178-1782133-2754 - Nutritivna vrijednost plodovitog i suptropskog povrća (Dobričević, Nadica, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Nadica Dobričević
(mentor)