Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 516484

Ponovljivost upitnika za kvantitativnu procjenu učestalosti konzumiranja hrane (FFQ)


Šivak, Ivana
Ponovljivost upitnika za kvantitativnu procjenu učestalosti konzumiranja hrane (FFQ), 2011., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 516484 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Ponovljivost upitnika za kvantitativnu procjenu učestalosti konzumiranja hrane (FFQ)
(Repeatability of a food frequency questionnaire (FFQ))

Autori
Šivak, Ivana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
16.06

Godina
2011

Stranica
49

Mentor
Colić Barić, Irena

Neposredni voditelj
Macan, Jelena

Ključne riječi
FFQ; ponovljivost; adolescenti; prehrambene navike
(FFQ; repeatability; adolescents; dietary habits)

Sažetak
U epidemiološkim studijama koje se bave procjenom unosa hrane i prehrambenim navikama važno je koristiti precizne i pouzdane metode. Cilj ovog istraživanja bio je ispitati ponovljivost metode kvantitativnog upitnika o učestalosti konzumiranja namirnica (FFQ) za koje se pretpostavlja da su pozitivno ili negativno povezane s nastankom alergijskih bolesti dišnog sustava. U ovom ispitivanju sudjelovalo je ukupno 106 studenata (28 mladića i 78 djevojaka) prve godine studija Sveučilišta u Zagrebu. Prosječna dob ispitanika bila je 19 godina (raspon od 18 do 44 godine). Koeficijent Spearmanove korelacije tjedne učestalosti konzumiranja namirnica kretao se od 0, 37 (P<0, 001) za agrume do 0, 77 (P<0, 001) za soju, sa medijanom 0, 59 ; ponderirane k vrijednosti tjedne učestalosti konzumiranja namirnica kretale su se od 72, 2 (P<0, 001) za proizvode od integralnog brašna do 93, 4 (P<0, 001) za krumpir i bijelo vino sa medijanom 85. Metoda kvantitatvnog upitnika o učestalosti konzumiranja hrane pokazala je dobru ponovljivost.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
022-0222411-2410 - Alergotoksični učinci čimbenika općeg i radnog okoliša (Macan, Jelena, MZOS ) ( CroRIS)
058-0222411-2820 - Prehrana, homocistein i kvaliteta koštanog tkiva (Colić-Barić, Irena, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada, Zagreb,
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Irena Colić-Barić (mentor)

Avatar Url Jelena Macan (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Šivak, Ivana
Ponovljivost upitnika za kvantitativnu procjenu učestalosti konzumiranja hrane (FFQ), 2011., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Šivak, I. (2011) 'Ponovljivost upitnika za kvantitativnu procjenu učestalosti konzumiranja hrane (FFQ)', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}ivak, Ivana}, year = {2011}, pages = {49}, keywords = {FFQ, ponovljivost, adolescenti, prehrambene navike}, title = {Ponovljivost upitnika za kvantitativnu procjenu u\v{c}estalosti konzumiranja hrane (FFQ)}, keyword = {FFQ, ponovljivost, adolescenti, prehrambene navike}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}ivak, Ivana}, year = {2011}, pages = {49}, keywords = {FFQ, repeatability, adolescents, dietary habits}, title = {Repeatability of a food frequency questionnaire (FFQ)}, keyword = {FFQ, repeatability, adolescents, dietary habits}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font