Pregled bibliografske jedinice broj: 516420
Hranidba janjadi i acidobazna ravnoteža
Hranidba janjadi i acidobazna ravnoteža // Zbornik sažetaka XVIII Međunarodnog savjetovanja Krmiva 2011 / Lulić, Slavko (ur.).
Zagreb: Krmiva, 2011. str. 121-121 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 516420 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Hranidba janjadi i acidobazna ravnoteža
(Nutrition of lambs and acid-base balance)
Autori
Antunović, Zvonko ; Šperanda, Marcela ; Novoselec, Josip ; Đidara, Mislav
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Zbornik sažetaka XVIII Međunarodnog savjetovanja Krmiva 2011
/ Lulić, Slavko - Zagreb : Krmiva, 2011, 121-121
Skup
XVIII Međunarodno savjetovanje Krmiva 2011
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 08.06.2011. - 10.06.2011
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
janjad ; hranidba ; acidobazna ravnoteža ; krv
(lambs ; nutrition ; acid-base balance ; blood)
Sažetak
Cilj je ovoga rada utvrditi acidobaznu ravnotežu 20 janjadi cigaja pasmine u sisajućem razdoblju. Janjad je bila prosječne dobi 65. dana i prosječne tjelesne mase 22, 88 kg. Osim sisanja majki, janjad je konzumirala sijeno lucerne i krmnu smjesu te stočnu sol (po volji). U krvi janjadi utvrđeni su pH vrijednost, plinovi (pCO2, pO2, tCO2), elektroliti (Ca2+, Na+, K+, Cl-), bikarbonati (HCO3-) i saturacija kisikom (O2 sat) te izračunati anion gap i SID (razlika jakih iona). Acidobazna ravnoteža u krvi sisajuće janjadi ukazuje na zadovoljavajuću hranidbenu opskrbu janjadi s hranjivim tvarima. Iako se može reći da su utvrđene vrijednosti pH krvi bile na donjoj granici referentnih vrijednosti, što je povezano s višim koncentracijama Cl u krvi janjadi. Razlog ovome može biti ponuđena stočna sol janjadi po volji, a samim time i mogućnost više razine Cl u obroku. Većina pokazatelja acidobazne ravnoteže krvi janjadi pokazuje manja odstupanja u odnosu na referentne vrijednosti, što može biti utjecaj dobi. Praćenje pokazatelja acidobazne ravnoteže krvi janjadi u sisajućem razdoblju daje jasniju sliku hranidbene opskrbe janjadi i ukazuje na kvalitetu obroka.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
079-1780469-0225 - Hranidbeni aspekti modeliranja proizvodnosti i metaboličkog profila ovaca (Antunović, Zvonko, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Profili:
Mislav Đidara
(autor)
Marcela Šperanda
(autor)
Zvonko Antunović
(autor)
Josip Novoselec
(autor)