Pregled bibliografske jedinice broj: 516412
Bergmanova ciklizacija acikličkih aminokiselinskih derivata endiina
Bergmanova ciklizacija acikličkih aminokiselinskih derivata endiina // XXII. Hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera - Knjiga Sažetaka / Tomašić, Vesna ; Maduna Valkaj, Karolina (ur.).
Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 2011. str. 146-146 (poster, nije recenziran, sažetak, ostalo)
CROSBI ID: 516412 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Bergmanova ciklizacija acikličkih aminokiselinskih derivata endiina
(Bergman cyclization of acyclic amino acid derived enediynes)
Autori
Gredičak, Matija ; Matanović, Ivana ; Zimmermann, Boris ; Jerić, Ivanka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, ostalo
Izvornik
XXII. Hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera - Knjiga Sažetaka
/ Tomašić, Vesna ; Maduna Valkaj, Karolina - Zagreb : Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 2011, 146-146
ISBN
978-953-6894-42-0
Skup
XXII. Hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 13.02.2011. - 16.02.2011
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
endiini; aminokiseline; Bergmanova ciklizacija
(enediynes; amino acids; Bergman cyclization)
Sažetak
Konjugati endiinskih spojeva i peptida se sve više koriste u izučavanju interakcija s proteinima, premda mehanizam opažene aktivnosti još uvijek nije u potpunosti razjašnjen. U cilju boljeg uvida u reaktivnost peptidno-endiinskih konjugata i prirodu njihove interakcije s proteinima, pripravljeni su aciklički aminokiselinski derivati endiinskih spojeva te je izučavana njihova reaktivnost i produkti termički potaknute Bergmanove ciklizacije. Dvije skupine derivata 1, simetrični i asimetrični, priređeni su Sonogashirinom reakcijom N-propargiliranih aminokiselina (Leu, Val, Ala i Gly) i 1, 2- dijodbenzena. Reaktivnost priređenih spojeva ispitana je primjenom DSC (diferencijalna pretražna kalorimetrija) i temperaturno ovisne FT- IR spektroskopije. Uočena je ovisnost temperature reakcije o veličini bočnog lanca aminokiselina, kao i nastajanje spojeva 3, koji se po svojim spektralnim karakteristikama razlikuju od očekivanog Bergmanovog produkta 2. Produkti reakcije su izolirani i okarakterizirani NMR spektroskopijom i spektrometrijom masa kao 2, 3- dihidrobenzo[f]isoindoli. Predložen je mehanizam nastajanja, koji je dokazan eksperimentalno i kvantno-kemijskim računom. U prvom stupnju reakcije nastaje 1, 4-diradikal benzena, koji se stabilizira vezanjem dvaju atoma vodika. Slijedi intramolekulska SN2 substitucija te nastajaje 2, 3-dihidrobenzo[f]isoindola. Ovi rezultati ukazuju da se konjugati peptida i endiina, u kojima je endiinska jezgra vezana na amino kraj peptida, ne mogu promatrati isključivo kao elementi prepoznavanja u interakciji s proteinima, već mogu i sami sudjelovati u nizu reakcija.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija
POVEZANOST RADA
Projekti:
098-0982933-2936 - Kemijske preobrazbe prirodnih spojeva (Varga-Defterdarović, Lidija, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Institut "Ruđer Bošković", Zagreb
Profili:
Matija Gredičak
(autor)
Ivana Matanović
(autor)
Ivanka Jerić
(autor)
Boris Zimmermann
(autor)