Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 51620

Analiza gubitaka topline kod industrijskog pečenja keksa i vafla


Tomas, Srećko; Šeruga, Bernarda; Leko, Ivana; Planinić, Mirela
Analiza gubitaka topline kod industrijskog pečenja keksa i vafla // Sažeci radova – 2. Hrvatski kongres tehnologa proizvodnje i prerade brašna s međunarodnim sudjelovanjem Brašno-Kruh ‘99 / Ugarčić-Hardi, Žaneta (ur.).
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 1999. (poster, nije recenziran, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 51620 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Analiza gubitaka topline kod industrijskog pečenja keksa i vafla
(Thermal loss analysis of industrial baking of biscuits and wafers)

Autori
Tomas, Srećko ; Šeruga, Bernarda ; Leko, Ivana ; Planinić, Mirela

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Sažeci radova – 2. Hrvatski kongres tehnologa proizvodnje i prerade brašna s međunarodnim sudjelovanjem Brašno-Kruh ‘99 / Ugarčić-Hardi, Žaneta - Osijek : Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 1999

Skup
2. Hrvatski kongres tehnologa proizvodnje i prerade brašna s međunarodnim sudjelovanjem Brašno-Kruh ‘99

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 26.10.1999. - 29.10.1999

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
gubici topline; peći; keks; vafel
(thermal loss; ovens; biscuits; wafers)

Sažetak
U ovom radu izvršena je analiza gubitaka topline tijekom industrijskog pečenja keksa i vafla. Rad je proveden u suradnji s tvornicom keksa i kruha”Sloboda” iz Osijeka na tunelskim pećima Bonnand Lornac i Oka za pečenje keksa, te na dva automata, stariji i noviji tip automata Swakn-Franz Haas za proizvodnju vafel listova. Mjerene su temperature bočnih površina peći i gornje površine peći, te temperatura okolnog zraka, pa su izračunati gubici topline po jedinici vremena za pojedine strane peći u vremenskom intervalu od 700 do 1300 sati. Gubici topline kod tunelskih peći izračunati su po zonama pečenja (predgrijavanje, pečenje, hlađenje), dok su kod automata izračunati ukupni gubici topline. Analizom je utvrđeno da su gubici topline različti u pojedinoj zoni pečenja, odnosno na pojedinoj strani peći i automata tijekom vremena pečenja, te da su ukupni prosječeni gubici topline veći kod starijeg tipa peći odnosno automata. Prema tome, za povećanje toplinske efikasnosti pečenja keksa i vafla trebalo bi stariji tip peći, odnosno automata zamjeniti novim ili barem poboljšati toplinsku izolaciju tih peći i automata.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Projekti:
113001
113004

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Mirela Planinić (autor)

Avatar Url Bernarda Šeruga (autor)

Avatar Url Srećko Tomas (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Tomas, Srećko; Šeruga, Bernarda; Leko, Ivana; Planinić, Mirela
Analiza gubitaka topline kod industrijskog pečenja keksa i vafla // Sažeci radova – 2. Hrvatski kongres tehnologa proizvodnje i prerade brašna s međunarodnim sudjelovanjem Brašno-Kruh ‘99 / Ugarčić-Hardi, Žaneta (ur.).
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 1999. (poster, nije recenziran, sažetak, znanstveni)
Tomas, S., Šeruga, B., Leko, I. & Planinić, M. (1999) Analiza gubitaka topline kod industrijskog pečenja keksa i vafla. U: Ugarčić-Hardi, Ž. (ur.)Sažeci radova – 2. Hrvatski kongres tehnologa proizvodnje i prerade brašna s međunarodnim sudjelovanjem Brašno-Kruh ‘99.
@article{article, author = {Tomas, Sre\'{c}ko and \v{S}eruga, Bernarda and Leko, Ivana and Planini\'{c}, Mirela}, editor = {Ugar\v{c}i\'{c}-Hardi, \v{Z}.}, year = {1999}, pages = {47}, keywords = {gubici topline, pe\'{c}i, keks, vafel}, title = {Analiza gubitaka topline kod industrijskog pe\v{c}enja keksa i vafla}, keyword = {gubici topline, pe\'{c}i, keks, vafel}, publisher = {Prehrambeno tehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, author = {Tomas, Sre\'{c}ko and \v{S}eruga, Bernarda and Leko, Ivana and Planini\'{c}, Mirela}, editor = {Ugar\v{c}i\'{c}-Hardi, \v{Z}.}, year = {1999}, pages = {47}, keywords = {thermal loss, ovens, biscuits, wafers}, title = {Thermal loss analysis of industrial baking of biscuits and wafers}, keyword = {thermal loss, ovens, biscuits, wafers}, publisher = {Prehrambeno tehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font