Pregled bibliografske jedinice broj: 51591
Istraživanje kinetike industrijskog sušenja duge tjestenine
Istraživanje kinetike industrijskog sušenja duge tjestenine // Sažeci radova 2. Hrvatski kongres tehnologa proizvodnje i prerade brašna s međunarodnim sudjelovanjem Brašno-Kruh 99 / Ugarčić-Hardi, Žaneta (ur.).
Osijek: Ptehrambeno tehnološki fakultet Osijek, 1999. (poster, nije recenziran, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 51591 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Istraživanje kinetike industrijskog sušenja duge tjestenine
(Research on kinetics of industrial drying of long pasta)
Autori
Tomas, Srećko ; Šeruga, Bernarda ; Petričević, Luca ; Planinić, Mirela
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Sažeci radova 2. Hrvatski kongres tehnologa proizvodnje i prerade brašna s međunarodnim sudjelovanjem Brašno-Kruh 99
/ Ugarčić-Hardi, Žaneta - Osijek : Ptehrambeno tehnološki fakultet Osijek, 1999
Skup
2. Hrvatski kongres tehnologa proizvodnje i prerade brašna s međunarodnim sudjelovanjem Brašno-Kruh 99
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 26.10.1999. - 29.10.1999
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
sušenje; kinetika sušenja; tjestenina
(drying; drying kinetics; pasta)
Sažetak
Kinetika sušenja tjestenine ispitivana je na tri tipa duge tjestenine (špageti, čipkasta tjesetenina i duga fida). Istraživanje je provedeno u industrijskom mjerilu u tvornici tjestenine IPK Croatia d.o.o. Osijek.
Tijekom cijelog tehnološkog procesa proizvodnje tjestenine, od zamjesa sirovina do gotovog proizvoda, s više mjesta s proizvodne linije uzimani su uzorci u kojima je određivan sadržaj vlage što je omogućilo proračun promjene vlažnosti tjestenine tijekom sušenja i proračun brzine sušenja. Unutar sušare mjerena je temperatura vlažnog zraka pomoću suhog i mokrog termometra, te je iz termodinamičkih tablica očitana relativna vlažnost zraka. Ova mjerena svojstva vlažnog zraka kod sušenja sva tri tipa tjestenine bila su slična.
Sva tri tipa duge tjestenine imaju podjednak početni sadržaj vlage koji se vremenom sušenja približno jednako smanjuje, što uvjetuje i sličnost krivulja sušenja. Krivulje brzine sušnja dostižu maksimum u prvih trideset minuta sušenja.
Provedena istraživanja su pokazala da oblik tjestenine ima utjecaja na vrijeme potrebno za provođenje procesa sušenja, tako da je sušenje špageta trajalo oko 22 sata, sušenje čipkaste tjestenine oko 15 sati, a sušenje duge fida tjestenine oko 20 sati.
Izvorni jezik
Hrvatski
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek