Pregled bibliografske jedinice broj: 515459
Senzorski parametri kvalitete maslinovog ulja
Senzorski parametri kvalitete maslinovog ulja // 11. međunarodna manifestacija maslinara i uljara Mediterana Noćnjak, 2009
Mlini, Hrvatska, 2009. (predavanje, nije recenziran, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
CROSBI ID: 515459 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Senzorski parametri kvalitete maslinovog ulja
(Sensory parameters of virgin olive oil quality)
Autori
Brkić Bubola, Karolina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni
Skup
11. međunarodna manifestacija maslinara i uljara Mediterana Noćnjak, 2009
Mjesto i datum
Mlini, Hrvatska, 03.04.2009. - 05.04.2009
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
senzorska svojstva; djevičansko maslinovo ulje
(sensory characteristics; virgin olive oil)
Sažetak
U ovom stručnom radu opisana su pozitivna i negativna senzorska svojstva djevičanskih maslinovih ulja te njihovi glavni uzroci nastanka. Za pozitivna mirisna svojstva djevičanskih maslinovih ulja većinom su odgovorne hlapive tvari koje nastaju nakon razbijanja strukture stanice u procesu mljevenja maslina i miješanja maslinovog tijesta tijekom niza enzimskih reakcija poznatih kao lipoksigenazni put, a nepoželjna mirisna svojstva nastaju uslijed grešaka i propusta u zaštiti ploda, skladištenju plodova prije prerade, preradi ploda te skladištenju ulja. Fenolne tvari su odgovorne za pozitivna okusna (gorčinu) i kemestetička svojstva djevičanskih maslinovih ulja (trpkost i pikantnost). Danas postoje analitičke metode koje mogu identificirati i kvantificirati kemijske hlapive i nehlapive tvari koje doprinose okusu i mirisu maslinovih ulja. Međutim, one ne mogu dati potpune informacije o mirisu i okusu jer ne mogu pružiti prikaz interakcija okusnih i mirisnih tvari koje se mogu opaziti osjetilima. Zbog toga je senzorska analiza još uvijek najefikasniji način za prepoznavanje razlika, kvalitete i kvantitete senzornih karakteristika maslinovog ulja. Ovaj rad donosi i prikaz metode za senzorsko ocjenjivanje djevičanskih maslinovih ulja koja se koristi za njihovu tržišnu klasifikaciju.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
147-0000000-3605 - Karakterizacija autohtonih sorti maslina u Istri (Sladonja, Barbara, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Institut za poljoprivredu i turizam, Poreč
Profili:
Karolina Brkić Bubola
(autor)