Pregled bibliografske jedinice broj: 515296
KARAKTERISTIKE UNUTARNJIH I VANJSKIH ČIMBENIKA ORGANIZACIJE I NJIHOVOG UTJECAJA NA DIZAJNIRANJE ORGANIZACIJSKE STRUKTURE
KARAKTERISTIKE UNUTARNJIH I VANJSKIH ČIMBENIKA ORGANIZACIJE I NJIHOVOG UTJECAJA NA DIZAJNIRANJE ORGANIZACIJSKE STRUKTURE // Zbornik radova 11. Hrvatske konferencije o kvaliteti i 2. znanstvenog skupa Hrvatskog društva za kvalitetu: "Inovativna primjena kvalitete" / Babić, Tihomir ; Gaži Pavelić, Katarina ; Belošević, Dragutin (ur.).
Zagreb: Hrvatsko društvo za kvalitetu (HDK), 2011. (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 515296 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
KARAKTERISTIKE UNUTARNJIH I VANJSKIH ČIMBENIKA ORGANIZACIJE I NJIHOVOG UTJECAJA NA DIZAJNIRANJE ORGANIZACIJSKE STRUKTURE
(CHARACTERISTICS OF INTRINSIC AND EXTRINSIC ORGANIZATIONAL FACTORS AND THEIR INFLUENCE ON THE DESIGNING OF ORGANIZATIONAL STRUCTURE)
Autori
Srečec, Vesna
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Zbornik radova 11. Hrvatske konferencije o kvaliteti i 2. znanstvenog skupa Hrvatskog društva za kvalitetu: "Inovativna primjena kvalitete"
/ Babić, Tihomir ; Gaži Pavelić, Katarina ; Belošević, Dragutin - Zagreb : Hrvatsko društvo za kvalitetu (HDK), 2011
Skup
11. Hrvatska konferencija o kvaliteti i 2. znanstveni skup Hrvatskog društva za kvalitetu: "Inovativna primjena kvalitete"
Mjesto i datum
Vodice, Hrvatska, 12.05.2011. - 14.05.2011
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
organizacijska struktura; prehrambena industrija; organizacijski faktori; sustav upravljanja kvalitetom; kriza
(organizational structure; food industry; organizational factors; quality management system; crisis)
Sažetak
Poznato je da va.nost organizacijske strukture nije samo u osiguranju efikasnosti proizvodnje u uvjetima globalne konkurencije ve. i u ostvarenju misije i o.ekivanja svih dionika u svakoj kompaniji (kupaca, dioni.ara, menad.menta, zaposlenika, dobavlja.a itd.). Cilj ovih istra.ivanja je istra.iti karakteristike unutarnjih i vanjskih .imbenika organizacije i utvrditi njihov utjecaj na dizajniranje organizacijske strukture u nekim Hrvatskim prehrambenim kompanijama. Istra.ivanja su provedena pismenom anonimnom anketom na uzorku od 45 ispitanika zaposlenih u sedam Hrvatskih prehrambenih kompanija. Sve istra.ivane kompanije imaju sustave upravljanja i certifikate (ISO 9001, ISO 14001, ISO 22000, OHSAS 18001, HACCP, IFS, BRC). Statisti.ka analiza prikupljenih podataka provedena je t-testom za nezavisne uzorke i linearnim korelacijskim matricama. Prema rezultatima ovih istra.ivanja funkcionalni model organizacije jo. uvijek je naj.e..e zastupljen u malim, srednjim, pa .ak i u nekim velikim poduze.ima. U komapnijama s vi.e od 1000 zaposlenika funkcionalni model organizacije zamjenjuje divizijska i hibridna organizacijska struktura. Unutarnji .imbenici organizacije imaju signifikantno ve.i utjecaj na dizajniranje organizacijske strukture u usporedbi s vanjskim, i to, usprkos recesiji (Diff. unutar. vs. vanj. = 6, 4 ; p = 0, 004 ¨ p<0, 001).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Ekonomija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
PODRAVKA prehrambena industrija d.d. FC "Istraživanje i razvoj
Profili:
Vesna Srečec
(autor)