Pregled bibliografske jedinice broj: 515168
Kinetika kruto–tekuće ekstrakcije fenolnih tvari iz liofiliziranih smokava
Kinetika kruto–tekuće ekstrakcije fenolnih tvari iz liofiliziranih smokava, 2010., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
CROSBI ID: 515168 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kinetika kruto–tekuće ekstrakcije fenolnih tvari iz liofiliziranih smokava
(Kinetic of the solid-liquid extraction of phenolic compounds from freeze-dried figs)
Autori
Hadžić, Dragana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
17.06
Godina
2010
Stranica
55
Mentor
Tomas, Srećko
Neposredni voditelj
Bucić-Kojić, Ana
Ključne riječi
ekstrakcija; liofilizirane smokve; fenoli; flavonoidi; modeliranje kinetike
(extraction; lyophilized fig fruit; phenolics; flavonoids; kinetics modeling)
Sažetak
Cilj rada bio je ispitati primjenjivost četiri matematička modela (Pelegovog, Pageovog, modificiranog Handerson-Pabisovog i Logaritamskog modela), kao i utjecaj otapala (50, 60, 70 i 80%-tne vodene otopine etanola), temperature ekstrakcije (25, 40, 50, 60, 70 i 80 °C) i vremena ekstrakcije (5-120 min.) na ekstraktibilnost ukupnih fenolnih tvari, ukupnih flavonoida iz liofiliziranih smokava (Ficus carica L. cv. Šaraguja) s područja istarske regije. Procijenjeni najbolji uvjeti ekstrakcije (80%-tni etanol, temperatura 80 °C, 120 min.) korišteni su za ispitivanje ekstraktibilnosti navedenih fenolnih tvari i iz drugih sorti smokava (Bružetka bijela, Crnica, Bjelica i Termenjača) sa istoga područja. Dobiveni rezultati pokazuju da prinos fenolnih tvari u ekstraktima smokve raste s povećanjem koncentracije etanola i povišenjem temperature ekstrakcije te da je najveći maseni udio fenolnih tvari određen u ekstraktu smokve sorte Crnica, a najmanji u ekstraktu sorte Bjelica, dok je najveći udio ukupnih flavonoida sadržavao ekstrakt smokve sorte Šaraguja, a najmanji udio ekstrakt sorte Bružetke bijele. Svi ispitani matematički modeli bili su prikladni za opisivanje kinetike kruto tekuće ekstrakcije, međutim na osnovu više statističkih pokazatelja modificirani Handerson-Pabisov i Logaritamski model su pokazali najbolja slaganja eksperimentalnih i modelom predviđenih podataka.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
113-1130471-0338 - Modeliranje i simuliranje procesa sušenja i ekstrakcije u proizvodnji hrane (Tomas, Srećko, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek