Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 515168

Kinetika kruto–tekuće ekstrakcije fenolnih tvari iz liofiliziranih smokava


Hadžić, Dragana
Kinetika kruto–tekuće ekstrakcije fenolnih tvari iz liofiliziranih smokava, 2010., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek


CROSBI ID: 515168 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Kinetika kruto–tekuće ekstrakcije fenolnih tvari iz liofiliziranih smokava
(Kinetic of the solid-liquid extraction of phenolic compounds from freeze-dried figs)

Autori
Hadžić, Dragana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet

Mjesto
Osijek

Datum
17.06

Godina
2010

Stranica
55

Mentor
Tomas, Srećko

Neposredni voditelj
Bucić-Kojić, Ana

Ključne riječi
ekstrakcija; liofilizirane smokve; fenoli; flavonoidi; modeliranje kinetike
(extraction; lyophilized fig fruit; phenolics; flavonoids; kinetics modeling)

Sažetak
Cilj rada bio je ispitati primjenjivost četiri matematička modela (Pelegovog, Pageovog, modificiranog Handerson-Pabisovog i Logaritamskog modela), kao i utjecaj otapala (50, 60, 70 i 80%-tne vodene otopine etanola), temperature ekstrakcije (25, 40, 50, 60, 70 i 80 °C) i vremena ekstrakcije (5-120 min.) na ekstraktibilnost ukupnih fenolnih tvari, ukupnih flavonoida iz liofiliziranih smokava (Ficus carica L. cv. Šaraguja) s područja istarske regije. Procijenjeni najbolji uvjeti ekstrakcije (80%-tni etanol, temperatura 80 °C, 120 min.) korišteni su za ispitivanje ekstraktibilnosti navedenih fenolnih tvari i iz drugih sorti smokava (Bružetka bijela, Crnica, Bjelica i Termenjača) sa istoga područja. Dobiveni rezultati pokazuju da prinos fenolnih tvari u ekstraktima smokve raste s povećanjem koncentracije etanola i povišenjem temperature ekstrakcije te da je najveći maseni udio fenolnih tvari određen u ekstraktu smokve sorte Crnica, a najmanji u ekstraktu sorte Bjelica, dok je najveći udio ukupnih flavonoida sadržavao ekstrakt smokve sorte Šaraguja, a najmanji udio ekstrakt sorte Bružetke bijele. Svi ispitani matematički modeli bili su prikladni za opisivanje kinetike kruto tekuće ekstrakcije, međutim na osnovu više statističkih pokazatelja modificirani Handerson-Pabisov i Logaritamski model su pokazali najbolja slaganja eksperimentalnih i modelom predviđenih podataka.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
113-1130471-0338 - Modeliranje i simuliranje procesa sušenja i ekstrakcije u proizvodnji hrane (Tomas, Srećko, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Srećko Tomas (mentor)

Avatar Url Ana Bucić-Kojić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Hadžić, Dragana
Kinetika kruto–tekuće ekstrakcije fenolnih tvari iz liofiliziranih smokava, 2010., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Hadžić, D. (2010) 'Kinetika kruto–tekuće ekstrakcije fenolnih tvari iz liofiliziranih smokava', diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Had\v{z}i\'{c}, Dragana}, year = {2010}, pages = {55}, keywords = {ekstrakcija, liofilizirane smokve, fenoli, flavonoidi, modeliranje kinetike}, title = {Kinetika kruto–teku\'{c}e ekstrakcije fenolnih tvari iz liofiliziranih smokava}, keyword = {ekstrakcija, liofilizirane smokve, fenoli, flavonoidi, modeliranje kinetike}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Had\v{z}i\'{c}, Dragana}, year = {2010}, pages = {55}, keywords = {extraction, lyophilized fig fruit, phenolics, flavonoids, kinetics modeling}, title = {Kinetic of the solid-liquid extraction of phenolic compounds from freeze-dried figs}, keyword = {extraction, lyophilized fig fruit, phenolics, flavonoids, kinetics modeling}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font