Pregled bibliografske jedinice broj: 51447
Analiza gubitaka topline kod industrijskog pečenja keksa i vafla
Analiza gubitaka topline kod industrijskog pečenja keksa i vafla // Proceedings of Second Croatian Congress of Cereal Tehnologists with international participation Brašno-kruh '99 / Ugarčić-Hardi, Žaneta (ur.).
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2000. str. 136-142 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 51447 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Analiza gubitaka topline kod industrijskog pečenja keksa i vafla
(Thermal loss analysis of industrial baking of biscuits and wafers)
Autori
Tomas, Srećko ; Šeruga, Bernarda ; Planinić, Mirela
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Proceedings of Second Croatian Congress of Cereal Tehnologists with international participation Brašno-kruh '99
/ Ugarčić-Hardi, Žaneta - Osijek : Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2000, 136-142
Skup
2. Hrvatski kongres tehnologa proizvodnje i prerade brašna s međunarodnim sudjelovanjem
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 26.10.1999. - 29.10.1999
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
gubici topline; peći; keks; vafli
(thermal loss; ovens; biscuits; wafers)
Sažetak
U ovom radu izvršena je analiza gubitaka topline tijekom industrijskog pečenja keksa i vafla. Rad je proveden u suradnji s tvornicom keksa i kruhaSloboda iz Osijeka na tunelskim pećima Bonnand Lornac i Oka za pečenje keksa, te na dva automata, stariji i noviji tip automata Swakn-Franz Haas za proizvodnju vafel listova.
Mjerene su temperature bočnih površina peći i gornje površine peći, te temperatura okolnog zraka, pa su izračunati gubici topline po jedinici vremena za pojedine strane peći u vremenskom intervalu od 700 do 1300 sati. Gubici topline kod tunelskih peći izračunati su po zonama pečenja (predgrijavanje, pečenje, hlađenje), dok su kod automata izračunati ukupni gubici topline.
Analizom je utvrđeno da su gubici topline različti u pojedinoj zoni pečenja, odnosno na pojedinoj strani peći i automata tijekom vremena pečenja, te da su ukupni prosječeni gubici topline veći kod starijeg tipa peći odnosno automata. Prema tome, za povećanje toplinske efikasnosti pečenja keksa i vafla trebalo bi stariji tip peći, odnosno automata zamjeniti novim ili barem poboljšati toplinsku izolaciju tih peći i automata.
Izvorni jezik
Engleski
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek