Pregled bibliografske jedinice broj: 513922
Kuhanje, pečenje i blagovanje: pribor za jelo i kuhinju u kućama kasnosrednjovjekovnog Šibenika
Kuhanje, pečenje i blagovanje: pribor za jelo i kuhinju u kućama kasnosrednjovjekovnog Šibenika // Domus, casa, habitatio...: kultura stanovanja na jadranskom prostoru / Mogorović Crljenko, Marija ; Uljančić-Vekić, Elena (ur.).
Poreč: Zavičajni muzej Poreštine ; Sveučilište Jurja Dobrile u Puli ; Državni arhiv u Pazinu, 2013. str. 54-72 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 513922 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kuhanje, pečenje i blagovanje: pribor za jelo i kuhinju u kućama kasnosrednjovjekovnog Šibenika
(Cooking, baking and dining: Cutlery and Kitchen in Late Medieval Sibenik Households)
Autori
Budeč, Goran
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Domus, casa, habitatio...: kultura stanovanja na jadranskom prostoru
/ Mogorović Crljenko, Marija ; Uljančić-Vekić, Elena - Poreč : Zavičajni muzej Poreštine ; Sveučilište Jurja Dobrile u Puli ; Državni arhiv u Pazinu, 2013, 54-72
Skup
Domus, casa, habitatio...: kultura stanovanja na jadranskom prostoru
Mjesto i datum
Poreč, Hrvatska, 19.05.2011. - 21.05.2011
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
Kasnosrednjovjekovni Šibenik; materijalna kultura; srednjovjekovni pribor za pripremanje hrane i blagovanje
(Late Mediaval Šibenik; Material Culture; Medieval Dining and Cutlery)
Sažetak
Privatno-pravne isprave poput inventara dobara i oporuka sa prostora istočnojadranskih komuna, pružaju nam odličan uvid u razne apekte svakodnevnog života, kao i razinu materijalne kulture dalmatinskog stanovništva. Fond inventara dobara šibenskog bilježnika Karotusa Vitalea de Pirano, koji su uz navedenog bilježnika, pomogli sastaviti i njegov sin Antonius Vitale, Kristofor pok. Andrije i Šimun Vratojević, pruža nam između ostalog, izvanredan uvid u kućanske premete namjenjene pripremi hrane i blagovanje u kućama kasnosrednjovjekovnog Šibenika i njegovog distrikta. S obzirom na činjenicu kako su oporučno ili od strane komune određeni izvršitelji oporuka (osobno ili posredstvom svojih pravnih zastupnika), bili dužni u roku od dva mjeseca izraditi popis svih pokretnih i nepokretnih dobara svih pokojnika, takvi dokumenti nam pružaju uvid u gotovo sve kućanske predmete koji su se nalazili na prostoru komune i njenog distrikta u razdoblju između 1451. i 1468. godine. Nadalje, s obzirom na činjenicu kako je komuna od popisivača tražila izrazitu preciznost u sastavljanju tih dokumenata, te zbog razloga kako su izvršitelji najčešće bili osobe blisko povezane (rodbinski, društveno ili poslovno) s pokojnikom, sve pokretnine su vrlo detaljno popisivane. Tako uz nazive određenih predmeta nailazimo i na opise materijala od kojeg su izrađivane, zapremninu, njihovo stanje, a vrlo često i kratak opis namjene. S obzirom na činjenicu kako je demokratizacija u sastavljanju privatno-pravnih isprava u drugoj polovici XIV. stoljeća već bila uznapredovala do vrhunca, spomenuti dokumenti nam daju detaljan uvid u posjedovanje određene grupe predmeta, u ovom slučaju pribora za kuhiniju i jelo, svih punoljetnih članova komunalnog društva, bez obzira na spol, društveni i socijalni status.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Povijest
POVEZANOST RADA
Projekti:
101-1012604-2600 - Glagoljski i latinički izvori i studije za povijest stanovništva i svakodnevlja (Ladić, Zoran, MZOS ) ( CroRIS)
101-1012604-2601 - Latinički izvori, studije i pomagala za društvenu i gospodarsku povijest (Karbić, Damir, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti
Profili:
Goran Budeč
(autor)