Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 51385

Utjecaj dodataka na degradaciju L-askorbinske kiseline


Piližota, Vlasta; Šubarić, Drago; Zolaji, Mihajla; Hribar, Janez; Abram, Vera
Utjecaj dodataka na degradaciju L-askorbinske kiseline // 10. Ružičkini dani, knjiga sažetaka / Butula, Ivo (ur.).
Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 2000. (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 51385 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj dodataka na degradaciju L-askorbinske kiseline
(Influence of aditives on degradation of L-ascorbic acid)

Autori
Piližota, Vlasta ; Šubarić, Drago ; Zolaji, Mihajla ; Hribar, Janez ; Abram, Vera

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
10. Ružičkini dani, knjiga sažetaka / Butula, Ivo - Zagreb : Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 2000

Skup
10. Ružičkini dani

Mjesto i datum
Vukovar, Hrvatska, 08.06.2000. - 09.06.2000

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
askorbinska kiselina; degradacija; dodaci;
(ascorbic acid; degradation; aditives)

Sažetak
Poznato je da cijeli niz čimbenika utječe na degradaciju askorbinske kiseline (npr. ioni metala, toplina, svjetlo, pH, kisik, aktivitet vode i dr.). Askorbinska kiselina je esencijalna hranjiva tvar u hrani, a koristi se i kao dodatak hrani. Ona ima redukcijska i antioksidativna svojstva. U ovom radu proučavana je degradacija L-askorbinske kiseline u vodenim otopinama konzervansa (benzoata, sorbata, kofeina, galne kiseline, limunske kiseline i sumpornog dioksida) te začina, kao što su kadulja, ružmarin i majčina dušica. Za određivanje koncentracije L-askorbinske kiseline korištena je HPLC. Dodatak različitih koncentracija galne kiseline, limunske kiseline i sumpornog dioksida jeko smanjuje degradaciju L-askorbinske kiseline, dok benzoat i sorbat slabo smanjuju njenu degradaciju. Kofein jako pojačava gubitak L-askorbinske kiseline. Od crveno obojenih voćnih sokova, koji sadrže antocijane, najveću stabilnost L-askorbinske kiseline prouzročio je sok višnje. Antioksidativni sastojci u kadulji bolje su spriječili degradaciju L-askorbinske kiseline od onih u ružmarinu i majčinoj dušici.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Projekti:
113001
113004

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Vlasta Piližota (autor)

Avatar Url Drago Šubarić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Piližota, Vlasta; Šubarić, Drago; Zolaji, Mihajla; Hribar, Janez; Abram, Vera
Utjecaj dodataka na degradaciju L-askorbinske kiseline // 10. Ružičkini dani, knjiga sažetaka / Butula, Ivo (ur.).
Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 2000. (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
Piližota, V., Šubarić, D., Zolaji, M., Hribar, J. & Abram, V. (2000) Utjecaj dodataka na degradaciju L-askorbinske kiseline. U: Butula, I. (ur.)10. Ružičkini dani, knjiga sažetaka.
@article{article, author = {Pili\v{z}ota, Vlasta and \v{S}ubari\'{c}, Drago and Zolaji, Mihajla and Hribar, Janez and Abram, Vera}, editor = {Butula, I.}, year = {2000}, pages = {92}, keywords = {askorbinska kiselina, degradacija, dodaci, }, title = {Utjecaj dodataka na degradaciju L-askorbinske kiseline}, keyword = {askorbinska kiselina, degradacija, dodaci, }, publisher = {Hrvatsko dru\v{s}tvo kemijskih in\v{z}enjera i tehnologa (HDKI)}, publisherplace = {Vukovar, Hrvatska} }
@article{article, author = {Pili\v{z}ota, Vlasta and \v{S}ubari\'{c}, Drago and Zolaji, Mihajla and Hribar, Janez and Abram, Vera}, editor = {Butula, I.}, year = {2000}, pages = {92}, keywords = {ascorbic acid, degradation, aditives}, title = {Influence of aditives on degradation of L-ascorbic acid}, keyword = {ascorbic acid, degradation, aditives}, publisher = {Hrvatsko dru\v{s}tvo kemijskih in\v{z}enjera i tehnologa (HDKI)}, publisherplace = {Vukovar, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font