Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 513709

Središnji laboratorij i sustav kontrole kvalitete mlijeka u Hrvatskoj


Dakić, Ana; Poljak, Franjo; Pintić Pukec, Nataša; Tomše-Đuranec, Vesna; Stručić, Danijela; Blažek, Davorka; Runtić, Ivan
Središnji laboratorij i sustav kontrole kvalitete mlijeka u Hrvatskoj // Kompetentnost laboratorija 2008 / Margeta, Karmen (ur.).
Zagreb: CROLAB - Hrvatski laboratoriji, 2008. str. 13-15 (plenarno, domaća recenzija, sažetak, stručni)


CROSBI ID: 513709 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Središnji laboratorij i sustav kontrole kvalitete mlijeka u Hrvatskoj
(Central laboratory for milk control and system of milk quality control in Croatia)

Autori
Dakić, Ana ; Poljak, Franjo ; Pintić Pukec, Nataša ; Tomše-Đuranec, Vesna ; Stručić, Danijela ; Blažek, Davorka ; Runtić, Ivan

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni

Izvornik
Kompetentnost laboratorija 2008 / Margeta, Karmen - Zagreb : CROLAB - Hrvatski laboratoriji, 2008, 13-15

ISBN
978-953-7329-03-7

Skup
Drugo nacionalno savjetovanje "Kompetentnost laboratorija"

Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 22.10.2008. - 25.10.2008

Vrsta sudjelovanja
Plenarno

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Središnji laboratorij za kontrolu mlijeka; kvaliteta mlijeka; međulaboratorijska usporedna ispitivanja; HRN EN ISO/IEC 17025
(Central laboratory for milk control; milk quality; proficiency testing; HRN EN ISO/IEC 17025)

Sažetak
Cilj ovog rada je prezentacija hrvatskog nacionalnog laboratorija za mlijeko, rezultata njegova petogodišnjeg rada i kvalitete mlijeka u Hrvatskoj. Laboratorij spada u poslovni sustav Hrvatskog stočarskog centra. U procesu prilagodbe na EU zahtjeve, a u skladu s EU direktivom 92/46/EEZ načinjen je hrvatski Pravilnik o kakvoći svježeg sirovog mlijeka koji je stupio na snagu u siječnju 2001. god. Osim temeljnih odredbi Pravilnik propisuje i minimalne zahtjeve o kvaliteti mlijeka za isporuku u industrijsku preradu. Pravilnik posebno daje značaj higijenskoj kvaliteti mlijeka (mikrobiologija, somatske stanice i rezidue u mlijeku). Temeljem toga Ministarstvo poljoprivrede donosi odluku o uspostavi Sustava za kontrolu kvalitete mlijeka te uspostavi Središnjeg laboratorija za kontrolu mlijeka u Križevcima. Laboratorij je uspostavljen do rujna 2002.godine i tada počinje njegov službeni rad. Istovremeno je donešena i Uredba o ciljnoj cijeni mlijeka u Hrvatskoj prema kojoj higijenska kvaliteta ima veliki utjecaj na cijenu mlijeka. Središnji laboratorij spada u ispitne laboratorije koji utvrđuje kvalitetu mlijeka za 32.000 isporučitelja i 40 mljekara-prerađivača mlijeka u Hrvatskoj pri čemu valja naglasiti gospodarski značaj ; vrijednost isporučenog mlijeka iznosi oko dvije milijarde kuna godišnje. Rezultati laboratorijskih ispitivanja služe za utvrđivanje cijene mlijeka koju mljekare plaćaju isporučiteljima. Zahvaljujući radu Središnjeg laboratorija mljekare u Hrvatskoj danas nemaju prepreke u međunarodnoj trgovini. Laboratorij zapošljava 40 zaposlenika, smješten je na 1.100m2 prostora i opremeljen najsuvremenijom analitičkom opremom za utvrđivanje kvalitete svježeg sirovog mlijeka. Središnji laboratorij za kontrolu mlijeka akreditiran je u rujnu 2004. godine u skladu s normom HRN EN ISO/IEC 17025 i do danas tri puta uspješno potvrdio akreditaciju. Akreditirano je 12 analitičkih metoda, što laboratoriju omogućuje da svaki zahtjev Pravilnika o kvaliteti mlijeka kompetentno ispunjava. Svoje rezultate laboratorij potvrđuje brojnim međulaboratorijskim usporednim ispitivanjima sa laboratorijima: Referentni laboratorij Zavoda za mljekarstvo Agronomskog fakulteta Zagreb, MUVA Kempten/Allgau, MIH Dr.Hufner-Njemačka, Univerza Ljubljana i dr. Cilj uspostave sustava i laboratorija bio je svakako jedinstvenipristup u utvrđivanju kvalitete mlijeka za sve isporučitelje i sve mljekare u Hrvatskoj, ali i podizanje higijenske kvalitete mlijeka na europsku razinu. Analizirajući rezultate petogodišnjeg rada laboratorija može se zaključiti da kemijska kvaliteta mlijeka održava vrlo visoku razinu (4% mliječne masti i 3, 40% proteina).Glede broja mikroorganizama i somatskih stanica 2003.god.europske kriterije zadovoljavalo je 22, 71% hrvatskog mlijeka (do 100.000 mikroorg./ml mlijeka i do 400.000 somatskih stanica/ml=. Intenzivnim radom, brojnim edukacijama isporučitelja mlijeka, temeljitom provedbom sustava i visokom razinom kvalitete rada laboratorija postignuti su zavidni rezultati i u 2007. god. bilježimo 62, 87% mlijeka koje zadovoljava najzahtjevnije europske kriterije. Sigurnost mlijeka za zdravlje podrazumijeva i pitanje prisustva rezidua u mlijeku (štetnih tvari-antibiotici, dterdženti, pesticidi ...). Prema rezultatima utvrđenim na velikom broju uzoraka (oko 300.000 godišnje) može se zaključiti značajno poboljšanje iz godine u godinu. Tako 2004. godine bilježimo 2, 39% uzoraka pozitivnih na ukupne rezidue od čega 1, 18% čine antibiotici, a 1, 22% ostale rezidue ; dok je 2007. godine 0, 40% ukupno pozitivnih uzoraka na rezidue, a od toga 0, 15% pozitivnih na antibiotike i 0, 25% pozitivnih na ostale rezidue. Početkom ove godine nastavljeni su pozitivni trendovi u poboljšanju kvalitete mlijeka i za očekivati je da će kroz kraće vrijeme i preostala količina mlijeka u Hrvatskoj zadovoljiti stroge europske kriterije.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)

Napomena
Knjiga sažetaka



POVEZANOST RADA


Profili:

Avatar Url Nataša Pintić Pukec (autor)

Avatar Url Ana Dakić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Dakić, Ana; Poljak, Franjo; Pintić Pukec, Nataša; Tomše-Đuranec, Vesna; Stručić, Danijela; Blažek, Davorka; Runtić, Ivan
Središnji laboratorij i sustav kontrole kvalitete mlijeka u Hrvatskoj // Kompetentnost laboratorija 2008 / Margeta, Karmen (ur.).
Zagreb: CROLAB - Hrvatski laboratoriji, 2008. str. 13-15 (plenarno, domaća recenzija, sažetak, stručni)
Dakić, A., Poljak, F., Pintić Pukec, N., Tomše-Đuranec, V., Stručić, D., Blažek, D. & Runtić, I. (2008) Središnji laboratorij i sustav kontrole kvalitete mlijeka u Hrvatskoj. U: Margeta, K. (ur.)Kompetentnost laboratorija 2008.
@article{article, author = {Daki\'{c}, Ana and Poljak, Franjo and Pinti\'{c} Pukec, Nata\v{s}a and Tom\v{s}e-\DJuranec, Vesna and Stru\v{c}i\'{c}, Danijela and Bla\v{z}ek, Davorka and Runti\'{c}, Ivan}, editor = {Margeta, K.}, year = {2008}, pages = {13-15}, keywords = {Sredi\v{s}nji laboratorij za kontrolu mlijeka, kvaliteta mlijeka, me\djulaboratorijska usporedna ispitivanja, HRN EN ISO/IEC 17025}, isbn = {978-953-7329-03-7}, title = {Sredi\v{s}nji laboratorij i sustav kontrole kvalitete mlijeka u Hrvatskoj}, keyword = {Sredi\v{s}nji laboratorij za kontrolu mlijeka, kvaliteta mlijeka, me\djulaboratorijska usporedna ispitivanja, HRN EN ISO/IEC 17025}, publisher = {CROLAB - Hrvatski laboratoriji}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska} }
@article{article, author = {Daki\'{c}, Ana and Poljak, Franjo and Pinti\'{c} Pukec, Nata\v{s}a and Tom\v{s}e-\DJuranec, Vesna and Stru\v{c}i\'{c}, Danijela and Bla\v{z}ek, Davorka and Runti\'{c}, Ivan}, editor = {Margeta, K.}, year = {2008}, pages = {13-15}, keywords = {Central laboratory for milk control, milk quality, proficiency testing, HRN EN ISO/IEC 17025}, isbn = {978-953-7329-03-7}, title = {Central laboratory for milk control and system of milk quality control in Croatia}, keyword = {Central laboratory for milk control, milk quality, proficiency testing, HRN EN ISO/IEC 17025}, publisher = {CROLAB - Hrvatski laboratoriji}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font