Pregled bibliografske jedinice broj: 513449
Analiza potražnje ekoloških proizvoda na zagrebačkom tržištu
Analiza potražnje ekoloških proizvoda na zagrebačkom tržištu // 44. hrvatski i 4. međunarodni simpozij agronoma, zbornik radova / Marić, Sonja, Lončarić, Zdenko (ur.).
Osijek, 2009. str. 213-217 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
CROSBI ID: 513449 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Analiza potražnje ekoloških proizvoda na zagrebačkom tržištu
(Analysis of organic food demand in Zagreb market)
Autori
Kovačić, Damir ; Mesić, Željka ; Pavičić, Ana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni
Izvornik
44. hrvatski i 4. međunarodni simpozij agronoma, zbornik radova
/ Marić, Sonja, Lončarić, Zdenko - Osijek, 2009, 213-217
ISBN
978-953-6331-67-3
Skup
Simpozij agronoma
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 16.02.2009. - 20.02.2009
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
ekološki proizvodi; anketa; zagrebačko tržište
(organic food; consumers' survey; Zagreb)
Sažetak
Cilj ovog istraživanja je bio utvrditi najvažnija obilježja potrošnje ekoloških poljoprivrednih proizvoda na zagrebačkom tržištu. U anketnom ispitivanju je sudjelovalo 100 ispitanika. Čak 78 % njih konzumira ekološke proizvode, najčešće rijetko (41%). Najveće prepreke za kupnju ekoloških proizvoda su visoke cijene ovih proizvoda te slaba informiranost potencijalnih kupaca o mjestima gdje se oni mogu kupiti. Najvažnija prodajna mjesta za ekološke proizvode su izravni kanali prodaje (27%), supermarketi (26%) i specijalizirane trgovine. Od eko proizvoda najčešće se kupuju ekološko voće i povrće, kruh i peciva, te mliječni proizvodi. Pretpostavka za brži razvitak ekološke proizvodnje u Hrvatskoj je povećanje domaćeg tržišta ovih proizvoda. To je moguće postići povećanjem prodaje ekoloških proizvoda preko supermarketa, edukacijom kupaca te većim korištenjem promocije, prvenstveno publiciteta.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
Napomena
Podaci iznijeti u ovom radu predstavljaju rezultate istraživanja provedenog za potrebe izrade završnog rada Ane Pavičić
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb