Pregled bibliografske jedinice broj: 513261
Optimiranje procesa ekstrakcije ulja iz zrna soje superkritičnim CO2
Optimiranje procesa ekstrakcije ulja iz zrna soje superkritičnim CO2, 2011., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
CROSBI ID: 513261 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Optimiranje procesa ekstrakcije ulja iz zrna soje superkritičnim CO2
(Optimization of the extraction process of oil from soybeans with supercritical CO2)
Autori
Pavić, Nikolina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
12.05
Godina
2011
Stranica
57
Mentor
Velić, Darko
Neposredni voditelj
Jokić, Stela
Ključne riječi
Modeliranje; metoda odzivnih površina; sojino ulje; superkritična ekstrakcija; superkritični CO2
(Modelling; response surface methodology; soybean oil; supercritical extraction; supercritical CO2)
Sažetak
U radu je ispitivan utjecaj temperature ekstrakcije (40 – 50 °C), tlaka ekstrakcije (100 – 300 bar) i vremena ekstrakcije (2 – 4 h) kao i njihove interakcije na ekstraktibilnost ulja iz usitnjenog zrna soje sorte „Ika“, srednjeg promjera čestica 0, 3131±0, 01 mm, pomoću superkritičnog CO2. Volumni protok superkritičnog CO2, za provedeni opseg istraživanja, bio je konstantan i iznosio je 1, 629 L/min. Metodom odzivnih površina, pomoću Box-Behnken-ovog dizajna, određeni su optimalni uvjeti ekstrakcije (temperatura: 50 °C, tlak: 300 bara i vrijeme: 4 h) ; za istraživani raspon eksperimentalnih podataka, pri kojima je modelom predviđen maksimalni prinos ulja od 6, 55 g ulja/100 g usitnjenog zrna soje. Analiza varijance pokazala je da postoji značajan utjecaj tlaka i vremena ekstrakcije, kao i njihove interakcije, na prinos ulja. Interakcija tlaka i vremena imala je značajan utjecaj na prinos ulja. Temperatura ekstrakcije nije značajno utjecala na prinos ulja, niti promatrana kao pojedinačan parametar, niti prilikom interakcije s drugim ispitivanim parametrima. Za opisivanje kinetike superkritične CO2 ekstrakcije ulja iz zrna soje uspješno je korišten jednofazni difuzijski model koji je pokazao dobra slaganja s eksperimentalnim podacima.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek