Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 513261

Optimiranje procesa ekstrakcije ulja iz zrna soje superkritičnim CO2


Pavić, Nikolina
Optimiranje procesa ekstrakcije ulja iz zrna soje superkritičnim CO2, 2011., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek


CROSBI ID: 513261 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Optimiranje procesa ekstrakcije ulja iz zrna soje superkritičnim CO2
(Optimization of the extraction process of oil from soybeans with supercritical CO2)

Autori
Pavić, Nikolina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet

Mjesto
Osijek

Datum
12.05

Godina
2011

Stranica
57

Mentor
Velić, Darko

Neposredni voditelj
Jokić, Stela

Ključne riječi
Modeliranje; metoda odzivnih površina; sojino ulje; superkritična ekstrakcija; superkritični CO2
(Modelling; response surface methodology; soybean oil; supercritical extraction; supercritical CO2)

Sažetak
U radu je ispitivan utjecaj temperature ekstrakcije (40 – 50 °C), tlaka ekstrakcije (100 – 300 bar) i vremena ekstrakcije (2 – 4 h) kao i njihove interakcije na ekstraktibilnost ulja iz usitnjenog zrna soje sorte „Ika“, srednjeg promjera čestica 0, 3131±0, 01 mm, pomoću superkritičnog CO2. Volumni protok superkritičnog CO2, za provedeni opseg istraživanja, bio je konstantan i iznosio je 1, 629 L/min. Metodom odzivnih površina, pomoću Box-Behnken-ovog dizajna, određeni su optimalni uvjeti ekstrakcije (temperatura: 50 °C, tlak: 300 bara i vrijeme: 4 h) ; za istraživani raspon eksperimentalnih podataka, pri kojima je modelom predviđen maksimalni prinos ulja od 6, 55 g ulja/100 g usitnjenog zrna soje. Analiza varijance pokazala je da postoji značajan utjecaj tlaka i vremena ekstrakcije, kao i njihove interakcije, na prinos ulja. Interakcija tlaka i vremena imala je značajan utjecaj na prinos ulja. Temperatura ekstrakcije nije značajno utjecala na prinos ulja, niti promatrana kao pojedinačan parametar, niti prilikom interakcije s drugim ispitivanim parametrima. Za opisivanje kinetike superkritične CO2 ekstrakcije ulja iz zrna soje uspješno je korišten jednofazni difuzijski model koji je pokazao dobra slaganja s eksperimentalnim podacima.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Darko Velić (mentor)

Avatar Url Stela Jokić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Pavić, Nikolina
Optimiranje procesa ekstrakcije ulja iz zrna soje superkritičnim CO2, 2011., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Pavić, N. (2011) 'Optimiranje procesa ekstrakcije ulja iz zrna soje superkritičnim CO2', diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Pavi\'{c}, Nikolina}, year = {2011}, pages = {57}, keywords = {Modeliranje, metoda odzivnih povr\v{s}ina, sojino ulje, superkriti\v{c}na ekstrakcija, superkriti\v{c}ni CO2}, title = {Optimiranje procesa ekstrakcije ulja iz zrna soje superkriti\v{c}nim CO2}, keyword = {Modeliranje, metoda odzivnih povr\v{s}ina, sojino ulje, superkriti\v{c}na ekstrakcija, superkriti\v{c}ni CO2}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Pavi\'{c}, Nikolina}, year = {2011}, pages = {57}, keywords = {Modelling, response surface methodology, soybean oil, supercritical extraction, supercritical CO2}, title = {Optimization of the extraction process of oil from soybeans with supercritical CO2}, keyword = {Modelling, response surface methodology, soybean oil, supercritical extraction, supercritical CO2}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font