Pregled bibliografske jedinice broj: 512767
Kinetika proizvodnje bioetanola sa kvascem Saccharomyces cerevisiae na sirovom soku šećerne repe
Kinetika proizvodnje bioetanola sa kvascem Saccharomyces cerevisiae na sirovom soku šećerne repe, 2011., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakt, Zagreb
CROSBI ID: 512767 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kinetika proizvodnje bioetanola sa kvascem Saccharomyces cerevisiae na sirovom soku šećerne repe
(Kinetics of bioethanol production with yeast Saccharomyces cerevisiae on raw sugar beet juice)
Autori
Rolih, Ivan
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakt
Mjesto
Zagreb
Datum
06.05
Godina
2011
Stranica
70
Mentor
Horvat, Predrag
Neposredni voditelj
Novak, Mario
Ključne riječi
bioetanol; Saccharomyces cerevisiae; inhibicija supstratom; inhibicija produktom; kinetički parametri; sirovi sok šećerne repe
(bioethanol; Saccharomyces cerevisiae; substrate inhibition; product inhibition; kinetics parameters; raw sugar beet juice)
Sažetak
Istražena je dinamika ekstrakcije saharoze iz rezanaca šećerne repe vodom temperature 20, 28, 36, i 72 °C, za laminarni režim strujanja kroz ekstrakcijsku kolonu. Postavljene su polinomna i eksponencijalna jednadžba za ovisnost koncentracije šećera u ekstraktu o temperaturi i o vremenu ekstrakcije. Istražen je inhibicijski učinak visokih koncentracija supstrata na rast kvasca Saccharomyces cerevisiae u anaerobnim uvjetima i eksperimentalno su određeni kinetički parametri za ukupne šećere (KS = 52, 411 g/L, μMAX =0, 425 h-1, KI = 122, 112 g/L) i za glukozu (KS = 9, 079 g/L, μMAX =0, 301 h-1, KI = 36, 084 g/L). Diferencijalnom metodom testiran je inhibicijski učinak koncentracije etanola [0-13 % (vol/vol)] na kinetiku rasta proizvodnog soja i određeni su kinetički parametri za tri formalno kinetička modela. Najbolje slaganje s eksperimentalnim rezultatima postignuto je modelom prema Jerusalimskom (Jerusalimsky 1968) uz kinetičke parametre parameters (μMAX = 0, 430 h-1, KP = 2, 269 g/L).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0581990-2004 - Hibridni integrirani bioprocesi i održivost proizvodnje organskih otapala (Šantek, Božidar, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb