Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 512767

Kinetika proizvodnje bioetanola sa kvascem Saccharomyces cerevisiae na sirovom soku šećerne repe


Rolih, Ivan
Kinetika proizvodnje bioetanola sa kvascem Saccharomyces cerevisiae na sirovom soku šećerne repe, 2011., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakt, Zagreb


CROSBI ID: 512767 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Kinetika proizvodnje bioetanola sa kvascem Saccharomyces cerevisiae na sirovom soku šećerne repe
(Kinetics of bioethanol production with yeast Saccharomyces cerevisiae on raw sugar beet juice)

Autori
Rolih, Ivan

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakt

Mjesto
Zagreb

Datum
06.05

Godina
2011

Stranica
70

Mentor
Horvat, Predrag

Neposredni voditelj
Novak, Mario

Ključne riječi
bioetanol; Saccharomyces cerevisiae; inhibicija supstratom; inhibicija produktom; kinetički parametri; sirovi sok šećerne repe
(bioethanol; Saccharomyces cerevisiae; substrate inhibition; product inhibition; kinetics parameters; raw sugar beet juice)

Sažetak
Istražena je dinamika ekstrakcije saharoze iz rezanaca šećerne repe vodom temperature 20, 28, 36, i 72 °C, za laminarni režim strujanja kroz ekstrakcijsku kolonu. Postavljene su polinomna i eksponencijalna jednadžba za ovisnost koncentracije šećera u ekstraktu o temperaturi i o vremenu ekstrakcije. Istražen je inhibicijski učinak visokih koncentracija supstrata na rast kvasca Saccharomyces cerevisiae u anaerobnim uvjetima i eksperimentalno su određeni kinetički parametri za ukupne šećere (KS = 52, 411 g/L, μMAX =0, 425 h-1, KI = 122, 112 g/L) i za glukozu (KS = 9, 079 g/L, μMAX =0, 301 h-1, KI = 36, 084 g/L). Diferencijalnom metodom testiran je inhibicijski učinak koncentracije etanola [0-13 % (vol/vol)] na kinetiku rasta proizvodnog soja i određeni su kinetički parametri za tri formalno kinetička modela. Najbolje slaganje s eksperimentalnim rezultatima postignuto je modelom prema Jerusalimskom (Jerusalimsky 1968) uz kinetičke parametre parameters (μMAX = 0, 430 h-1, KP = 2, 269 g/L).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0581990-2004 - Hibridni integrirani bioprocesi i održivost proizvodnje organskih otapala (Šantek, Božidar, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Mario Novak (mentor)

Avatar Url Predrag Horvat (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Rolih, Ivan
Kinetika proizvodnje bioetanola sa kvascem Saccharomyces cerevisiae na sirovom soku šećerne repe, 2011., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakt, Zagreb
Rolih, I. (2011) 'Kinetika proizvodnje bioetanola sa kvascem Saccharomyces cerevisiae na sirovom soku šećerne repe', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakt, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Rolih, Ivan}, year = {2011}, pages = {70}, keywords = {bioetanol, Saccharomyces cerevisiae, inhibicija supstratom, inhibicija produktom, kineti\v{c}ki parametri, sirovi sok \v{s}e\'{c}erne repe}, title = {Kinetika proizvodnje bioetanola sa kvascem Saccharomyces cerevisiae na sirovom soku \v{s}e\'{c}erne repe}, keyword = {bioetanol, Saccharomyces cerevisiae, inhibicija supstratom, inhibicija produktom, kineti\v{c}ki parametri, sirovi sok \v{s}e\'{c}erne repe}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Rolih, Ivan}, year = {2011}, pages = {70}, keywords = {bioethanol, Saccharomyces cerevisiae, substrate inhibition, product inhibition, kinetics parameters, raw sugar beet juice}, title = {Kinetics of bioethanol production with yeast Saccharomyces cerevisiae on raw sugar beet juice}, keyword = {bioethanol, Saccharomyces cerevisiae, substrate inhibition, product inhibition, kinetics parameters, raw sugar beet juice}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font