Pregled bibliografske jedinice broj: 512355
Botaničko i zemljopisno podrijetlo meda
Botaničko i zemljopisno podrijetlo meda // Zbornik radova Prve nacionalna konferencija o strategiji vrednovanja kakvoće meda / Mićović, Vladimir ; Lušić, Dražen (ur.).
Opatija: Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci, 2011. str. 19-24 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 512355 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Botaničko i zemljopisno podrijetlo meda
(Botanical and geographic origin of honey)
Autori
Bubalo, Dragan ; Svečnjak, Lidija ; Biliškov, Nikola
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Zbornik radova Prve nacionalna konferencija o strategiji vrednovanja kakvoće meda
/ Mićović, Vladimir ; Lušić, Dražen - Opatija : Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci, 2011, 19-24
ISBN
978-953-6384-74-7
Skup
Prva nacionalna konferencija o strategiji vrednovanja kakvoće meda
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 08.04.2011
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
Infracrvena spektroskopija; med; botaničko podrijetlo; zemljopisno podrijetlo; melisopalinologija
(infrared spectroscopy; honey; botanical origin; geographic origin; mellisopalinology)
Sažetak
Važeći propisi, Pravilnik o medu (NN 93/09) i Pravilnik o kakvoći uniflornog meda (NN 122/09), propisuju metode utvrđivanja botaničkog podrijetla meda. Procjena botaničkog podrijetla meda uglavnom se temelji na peludnoj analizi, iako se uzimaju u obzir i neki drugi fizikalno-kemijski parametri, kao što su električna provodnost, specifična rotacija i sastav šećera. U novije vrijeme također se i infracrvena spektroskopija pokazala vrlo učinkovitom pri procjeni botaničkog, ali i zemljopisnog podrijetla meda. U tom su smislu prikazani preliminarni rezultati klasifikacije hrvatskog meda prema botaničkom podrijetlu, dobiveni na temelju infracrvene spektroskopije.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija, Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Institut "Ruđer Bošković", Zagreb,
Agronomski fakultet, Zagreb