Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 512324

Karakterizacija djevičanskih maslinovih ulja istarskih autohtonih sorti na temelju hlapivih tvari i senzorskih svojstava


Brkić Bubola, Karolina
Karakterizacija djevičanskih maslinovih ulja istarskih autohtonih sorti na temelju hlapivih tvari i senzorskih svojstava, 2011., doktorska disertacija, Prehrambeno - biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 512324 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Karakterizacija djevičanskih maslinovih ulja istarskih autohtonih sorti na temelju hlapivih tvari i senzorskih svojstava
(Characterization of virgin olive oils from Istrian autochthonous varieties on the basis of volatile compounds and sensory characteristics)

Autori
Brkić Bubola, Karolina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija

Fakultet
Prehrambeno - biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
29.04

Godina
2011

Stranica
143

Mentor
Koprivnjak, Olivera

Ključne riječi
hlapive tvari; senzorska svojstva; djevičansko maslinovo ulje; sorta
(volatile compounds; sensory characteristics; virgin olive oil; variety)

Sažetak
Tijekom dvogodišnjeg istraživanja, određene su hlapive tvari i senzorska svojstva djevičanskih maslinovih ulja (DMU) istarskih autohtonih sorti Buža, Črna i Rosinjola proizvedenih na istovjetan način od plodova ubranih u istom stupnju zrelosti. Hlapive tvari određene su pomoću mikroekstrakcije na čvrstim nosačima udružene s plinskom kromatografijom. Miris i okus ulja određen je kvantitativnom deskriptivnom senzorskom analizom, a boja spektrofotometrijski. Također, ispitani su utjecaji stupnja zrelosti plodova maslina, filtracije ulja i različitih temperatura skladištenja na hlapive tvari i senzorska svojstva istraživanih ulja. Sortna DMU imala su različite profile hlapivih tvari i senzorskih svojstava. Ulja Buže bila su najbogatija u pogledu gotovo svih ispitivanih hlapivih tvari te su imala najviše intenzitete senzorskih svojstava ostalo voće i slatko. Ulje Rosinjole imalo je najviši intenzitet svojstva gorko. Ulja Črne bila su najtamnija. Ukupne hlapive tvari, C6 i C5 hlapive tvari, pigmenti te senzorska ocjena ulja većinom su opadali povećanjem stupnja zrelosti plodova od kojih je ulje proizvedeno, dok su se intenzitet senzorskog svojstva slatko te svjetlina ulja povećavali, a svojstva jabuka, trava i gorko smanjivali. Nakon 12 mjeseci skladištenja ulja pri različitim temperaturama, koncentracije gotovo svih hlapivih tvari ostale su nepromijenjene. Filtracija ulja nije značajno utjecala na ukupne hlapive tvari, a primijećene su samo blage promjene u senzorskom profilu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija, Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
062-0580696-0284 - Bioaktivne i hlapljive tvari djevičanskih maslinovih ulja u preradi i doradi (Koprivnjak, Olivera, MZOS ) ( CroRIS)
147-0000000-3605 - Karakterizacija autohtonih sorti maslina u Istri (Sladonja, Barbara, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Medicinski fakultet, Rijeka,
Institut za poljoprivredu i turizam, Poreč


Citiraj ovu publikaciju:

Brkić Bubola, Karolina
Karakterizacija djevičanskih maslinovih ulja istarskih autohtonih sorti na temelju hlapivih tvari i senzorskih svojstava, 2011., doktorska disertacija, Prehrambeno - biotehnološki fakultet, Zagreb
Brkić Bubola, K. (2011) 'Karakterizacija djevičanskih maslinovih ulja istarskih autohtonih sorti na temelju hlapivih tvari i senzorskih svojstava', doktorska disertacija, Prehrambeno - biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Brki\'{c} Bubola, Karolina}, year = {2011}, pages = {143}, keywords = {hlapive tvari, senzorska svojstva, djevi\v{c}ansko maslinovo ulje, sorta}, title = {Karakterizacija djevi\v{c}anskih maslinovih ulja istarskih autohtonih sorti na temelju hlapivih tvari i senzorskih svojstava}, keyword = {hlapive tvari, senzorska svojstva, djevi\v{c}ansko maslinovo ulje, sorta}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Brki\'{c} Bubola, Karolina}, year = {2011}, pages = {143}, keywords = {volatile compounds, sensory characteristics, virgin olive oil, variety}, title = {Characterization of virgin olive oils from Istrian autochthonous varieties on the basis of volatile compounds and sensory characteristics}, keyword = {volatile compounds, sensory characteristics, virgin olive oil, variety}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font