Pregled bibliografske jedinice broj: 51226
Utjecaj procesnih parametara na kinetiku sušenja i kakvoću osušenih šampinjona
Utjecaj procesnih parametara na kinetiku sušenja i kakvoću osušenih šampinjona, 2000., diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek
CROSBI ID: 51226 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj procesnih parametara na kinetiku sušenja i kakvoću osušenih šampinjona
(Influence of processing parameters on drying kinetics and quality of champignons)
Autori
Žulj-Viszmeg, Tatjana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno tehnološki fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
26.10
Godina
2000
Stranica
58
Mentor
Tomas, Srećko
Ključne riječi
sušenje; kinetika; šampinjoni
(drying; kinetics; champignons)
Sažetak
Sušenje je tehnološka operacija koja se upotrebljava i kao metoda konzerviranja namirnica poznata još od davnina. Kinetika procesa sušenja je jedna od izuzetno važnih informacija za razumjevanje samog procesa sušenja.
Provedeno je laboratorijsko istraživanje kinetike infracrvenog (halogenog) sušenja uzoraka šampinjona radi utvrđivanja utjecaja temperature sušenja i različite debljine uzoraka na kinetiku sušenja i rehidratacijska svojstva osušenih uzoraka. Sušenje i praćenje promjene mase uzoraka je provedeno termogravimetrijskom metodom uz praćenje promjene temperature uzoraka, dok su rehidrataciona svojstva osušenih uzoraka izražena preko rehidratacionog omjera. Krivulje sušenja prikazane su u integralnom i diferencijalnom obliku uz korištenje matematičkog modela za aproksimaciju eksperimentalnih podataka.Rezultati su pokazali da povećanjem temperature sušenja dolazi do povećanja brzine sušenja, te da su proces sušenja za uzorke šampinjona debljine 2 mm bili znatno kraći, uz postizanje veće temperature uzoraka koji su sušeni, u odnosu na trajnje procesa sušenja i temperature uzoraka debljine 3 mm. Debljina uzoraka nema značajniji utjecaj na vrijednost rehidratacionog omjera, dok se s povećanjem temperature sušenja smanjivao rehidratacioni omjer.
Izvorni jezik
Hrvatski
POVEZANOST RADA