Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 51226

Utjecaj procesnih parametara na kinetiku sušenja i kakvoću osušenih šampinjona


Žulj-Viszmeg, Tatjana
Utjecaj procesnih parametara na kinetiku sušenja i kakvoću osušenih šampinjona, 2000., diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek


CROSBI ID: 51226 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj procesnih parametara na kinetiku sušenja i kakvoću osušenih šampinjona
(Influence of processing parameters on drying kinetics and quality of champignons)

Autori
Žulj-Viszmeg, Tatjana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno tehnološki fakultet

Mjesto
Osijek

Datum
26.10

Godina
2000

Stranica
58

Mentor
Tomas, Srećko

Ključne riječi
sušenje; kinetika; šampinjoni
(drying; kinetics; champignons)

Sažetak
Sušenje je tehnološka operacija koja se upotrebljava i kao metoda konzerviranja namirnica poznata još od davnina. Kinetika procesa sušenja je jedna od izuzetno važnih informacija za razumjevanje samog procesa sušenja. Provedeno je laboratorijsko istraživanje kinetike infracrvenog (halogenog) sušenja uzoraka šampinjona radi utvrđivanja utjecaja temperature sušenja i različite debljine uzoraka na kinetiku sušenja i rehidratacijska svojstva osušenih uzoraka. Sušenje i praćenje promjene mase uzoraka je provedeno termogravimetrijskom metodom uz praćenje promjene temperature uzoraka, dok su rehidrataciona svojstva osušenih uzoraka izražena preko rehidratacionog omjera. Krivulje sušenja prikazane su u integralnom i diferencijalnom obliku uz korištenje matematičkog modela za aproksimaciju eksperimentalnih podataka.Rezultati su pokazali da povećanjem temperature sušenja dolazi do povećanja brzine sušenja, te da su proces sušenja za uzorke šampinjona debljine 2 mm bili znatno kraći, uz postizanje veće temperature uzoraka koji su sušeni, u odnosu na trajnje procesa sušenja i temperature uzoraka debljine 3 mm. Debljina uzoraka nema značajniji utjecaj na vrijednost rehidratacionog omjera, dok se s povećanjem temperature sušenja smanjivao rehidratacioni omjer.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Projekti:
113001

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Srećko Tomas (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Žulj-Viszmeg, Tatjana
Utjecaj procesnih parametara na kinetiku sušenja i kakvoću osušenih šampinjona, 2000., diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek
Žulj-Viszmeg, T. (2000) 'Utjecaj procesnih parametara na kinetiku sušenja i kakvoću osušenih šampinjona', diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{Z}ulj-Viszmeg, Tatjana}, year = {2000}, pages = {58}, keywords = {su\v{s}enje, kinetika, \v{s}ampinjoni}, title = {Utjecaj procesnih parametara na kinetiku su\v{s}enja i kakvo\'{c}u osu\v{s}enih \v{s}ampinjona}, keyword = {su\v{s}enje, kinetika, \v{s}ampinjoni}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{Z}ulj-Viszmeg, Tatjana}, year = {2000}, pages = {58}, keywords = {drying, kinetics, champignons}, title = {Influence of processing parameters on drying kinetics and quality of champignons}, keyword = {drying, kinetics, champignons}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font