Pregled bibliografske jedinice broj: 512138
Primjena aluminijske anode u sprečavanju korozije bijelog lima u otopinama soli za salamurenje
Primjena aluminijske anode u sprečavanju korozije bijelog lima u otopinama soli za salamurenje, 1983., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
CROSBI ID: 512138 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Primjena aluminijske anode u sprečavanju korozije bijelog lima u otopinama soli za salamurenje
(The use of aluminium anode in the protection of tinplate against corrrosion in pickle salts solutions)
Autori
Kokanović, Bara
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
14.03
Godina
1983
Stranica
68
Mentor
Šeruga, Marijan
Ključne riječi
aluminijska anoda ; bijeli lim ; korozija ; otopine soli za salamurenje
(aluminium anode ; tinplate ; corrosion ; pickle salts solutions)
Sažetak
U ovom radu ispitana je mogućnost primjene aluminijske anode u zaštiti od korozije bijelog lima u otopinama soli za salamurenje. Ispitivanja su pokazala da je u svim ispitivanim otopinama soli za salamurenje (NaCl, NaNO2, NaNO3, Na-polifosfat, askorbinska kiselina i njihove smjese) aluminij anodičan u odnosu na bijeli lim. U svim slučajevima proces korozije bio je kontroliran procesima na katodi. Vrsta soli za salamurenje bitno utječe na proces korozije. Brzina korozije najveća je u otopinama koje sadrže NaCl+NaNO2, dok je najmanja korozija uočena u otopinama koje sadrže smjesu svih ispitivanih komponenti salamure. Ispitivanja su također pokazala da na koroziju utječe i koncentracija soli za salamurenje, ali je taj utjecaj različit ovisno o vrsti soli. Tako, povećanje koncentracije klorida i nitrita dovodi do povećanja struje korozije, dok u slučaju polifosfata i nitrata povećanje njihove koncentracije dovodi do smanjenja korozijskih struja. Ponašanje aluminija kakvo je uočeno u ovim ispitivanjima daje mogućnosti primjene aluminija kao zaštitne anode u procesu zaštite od korozije limenki od bijelog lima u koje su pakirani proizvodi od salamurenog mesa.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija