Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 511709

Oblaganje čestica u prehrambenoj industriji


Benković, Maja; Bauman, Ingrid
Oblaganje čestica u prehrambenoj industriji // Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, 6 (2011), 1-2; 13-24 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, znanstveni)


CROSBI ID: 511709 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Oblaganje čestica u prehrambenoj industriji
(Coating in the food industry)

Autori
Benković, Maja ; Bauman, Ingrid

Izvornik
Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam (1847-3423) 6 (2011), 1-2; 13-24

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni

Ključne riječi
oblaganje; prehrambeni proizvodi; prahovi
(coating; foodstuffs; powders)

Sažetak
Iako je primarna namjena oblaganja čestica bila proizvodnja lijekova sa zaštitnim filmom, oblaganje čestica pronalazi sve veću primjenu i u prehrambenoj proizvodnji, uglavnom radi zadržavanja funkcionalnih svojstava nutraceutika i aditiva. Glavne pozitivne strane oblaganja čestica jesu da nastaju mikrokapsule sa produženim vijekom trajanja, lakoćom manipuliranja, kontroliraniim oslobađanjem hranjivih tvari, boljim okusom, bojom i sveopćom prihvatljivošću za krajnjeg kupca (Dewettinck i Huyghebaert, 1999). Međutim, u usporedbi s farmaceutskom tehnologijom, prehrambena je više okrenuta smanjenju troškova proizvodnje, a time i drugačijem pristupu oblaganju čestica koje je samo po sebi jako skup proces. Iako skup, proces oblaganja čestica u prehrambenoj industriji koristi se u svrhu očuvanja dobrih svojstava pojedinih aditiva, nutraceutika, probiotičkih kultura i ostalih funkcionalnih sastojaka za koje je bitno da svoja funkcionalna svojstva zadrže tijekom proizvodnog procesa i perioda skladištenja kako bi mogli polučiti pozitivne učinke kod krajnjeg korisnika.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0581846-2810 - Karakterizacija i određivanje stupnja izmiješanosti praškastih materijala (Bauman, Ingrid, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Maja Benković (autor)

Avatar Url Ingrid Bauman (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Benković, Maja; Bauman, Ingrid
Oblaganje čestica u prehrambenoj industriji // Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, 6 (2011), 1-2; 13-24 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, znanstveni)
Benković, M. & Bauman, I. (2011) Oblaganje čestica u prehrambenoj industriji. Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, 6 (1-2), 13-24.
@article{article, author = {Benkovi\'{c}, Maja and Bauman, Ingrid}, year = {2011}, pages = {13-24}, keywords = {oblaganje, prehrambeni proizvodi, prahovi}, journal = {Hrvatski \v{c}asopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam}, volume = {6}, number = {1-2}, issn = {1847-3423}, title = {Oblaganje \v{c}estica u prehrambenoj industriji}, keyword = {oblaganje, prehrambeni proizvodi, prahovi} }
@article{article, author = {Benkovi\'{c}, Maja and Bauman, Ingrid}, year = {2011}, pages = {13-24}, keywords = {coating, foodstuffs, powders}, journal = {Hrvatski \v{c}asopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam}, volume = {6}, number = {1-2}, issn = {1847-3423}, title = {Coating in the food industry}, keyword = {coating, foodstuffs, powders} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • CAB Abstracts
  • DOAJ
  • Proquest
  • Journal seek
  • Ulrich's
  • Index copernicus
  • Open-J-Gate
  • Hrčak





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font