Pregled bibliografske jedinice broj: 51161
Kinetika infracrvenog sušenja peršina
Kinetika infracrvenog sušenja peršina, 2000., diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek
CROSBI ID: 51161 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kinetika infracrvenog sušenja peršina
(Kinetics of inrfared drying of parsley)
Autori
Džijan, Snježana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno tehnološki fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
14.04
Godina
2000
Stranica
91
Mentor
Tomas, Srećko
Ključne riječi
infracrveno sušenje; kinetika sušenja; peršin
(infrared drying; drying kinetics; parsley)
Sažetak
Laboratorijsko infracrveno sušenje peršina provedeno je radi praćenja utjecaja temperature sušenja i veličine uzoraka peršina na kinetiku sušenja.
Kinetika sušenja praćena je kontinuiranim mjerenjem gubitka mase i porasta temperature uzoraka sušenih do određenog sadržaja vlage. Ispitivanje je obuhvatilo i usporedbu dva načina sušenja. Međusobno su uspoređene i boje osušenih uzoraka koji su prethodno bili obrađeni otopinom inhibitora posmeđivanja (kalij metabisulfita), osušenih neobrađenih uzoraka i svježih uzoraka peršina.
Eksperimentalni podaci aproksimirani su eksponencijalnim matematičkim modelom, te je na taj način kinetika sušenja peršina prikazana krivuljama sušenja.
Sušenje brzim programom odvijalo se brže nego sušenje standardnim programom, uz veću brzinu sušenja komadića peršina veličine 8x8x2 mm u odnosu na uzorke veličine 20x20x2 mm tijekom oba programa sušenja. Za potvrđivanje utjecaja temperature sušenja i inhibitora posmeđivanja na boju osušenog peršina potrebno je provesti potpunije probiranje i kalibriranje svježih uzoraka peršina uz mjerenje boje svakog uzorka neposredno prije i nakon sušenja.
Izvorni jezik
Hrvatski
POVEZANOST RADA