Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 51161

Kinetika infracrvenog sušenja peršina


Džijan, Snježana
Kinetika infracrvenog sušenja peršina, 2000., diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek


CROSBI ID: 51161 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Kinetika infracrvenog sušenja peršina
(Kinetics of inrfared drying of parsley)

Autori
Džijan, Snježana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno tehnološki fakultet

Mjesto
Osijek

Datum
14.04

Godina
2000

Stranica
91

Mentor
Tomas, Srećko

Ključne riječi
infracrveno sušenje; kinetika sušenja; peršin
(infrared drying; drying kinetics; parsley)

Sažetak
Laboratorijsko infracrveno sušenje peršina provedeno je radi praćenja utjecaja temperature sušenja i veličine uzoraka peršina na kinetiku sušenja. Kinetika sušenja praćena je kontinuiranim mjerenjem gubitka mase i porasta temperature uzoraka sušenih do određenog sadržaja vlage. Ispitivanje je obuhvatilo i usporedbu dva načina sušenja. Međusobno su uspoređene i boje osušenih uzoraka koji su prethodno bili obrađeni otopinom inhibitora posmeđivanja (kalij metabisulfita), osušenih neobrađenih uzoraka i svježih uzoraka peršina. Eksperimentalni podaci aproksimirani su eksponencijalnim matematičkim modelom, te je na taj način kinetika sušenja peršina prikazana krivuljama sušenja. Sušenje brzim programom odvijalo se brže nego sušenje standardnim programom, uz veću brzinu sušenja komadića peršina veličine 8x8x2 mm u odnosu na uzorke veličine 20x20x2 mm tijekom oba programa sušenja. Za potvrđivanje utjecaja temperature sušenja i inhibitora posmeđivanja na boju osušenog peršina potrebno je provesti potpunije probiranje i kalibriranje svježih uzoraka peršina uz mjerenje boje svakog uzorka neposredno prije i nakon sušenja.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Projekti:
113001

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Srećko Tomas (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Džijan, Snježana
Kinetika infracrvenog sušenja peršina, 2000., diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek
Džijan, S. (2000) 'Kinetika infracrvenog sušenja peršina', diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {D\v{z}ijan, Snje\v{z}ana}, year = {2000}, pages = {91}, keywords = {infracrveno su\v{s}enje, kinetika su\v{s}enja, per\v{s}in}, title = {Kinetika infracrvenog su\v{s}enja per\v{s}ina}, keyword = {infracrveno su\v{s}enje, kinetika su\v{s}enja, per\v{s}in}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {D\v{z}ijan, Snje\v{z}ana}, year = {2000}, pages = {91}, keywords = {infrared drying, drying kinetics, parsley}, title = {Kinetics of inrfared drying of parsley}, keyword = {infrared drying, drying kinetics, parsley}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font