Pregled bibliografske jedinice broj: 510949
Proizvodnja grožđa za predikatna vina
Proizvodnja grožđa za predikatna vina, 2010. (popularni rad).
CROSBI ID: 510949 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Proizvodnja grožđa za predikatna vina
(Grape production for late harvest)
Autori
Preiner, Darko
Izvornik
Gospodarski list
Vrsta, podvrsta
Ostale vrste radova, popularni rad
Godina
2010
Ključne riječi
proizvopdnja grožđa; predikatna vina
(grape production; late harvest)
Sažetak
Predikatna vina su vina koja se dobivaju od prezrelog grožđa koje se nakon pune zrelosti ostavlja na trsu određeno vrijeme što ovisi o krajnjem cilju tj. kategoriji predikatnog vina koje želimo dobiti. Puna zrelost grožđa je trenutak kada prestaje akumulacija šećera u bobici pri čemu dolazi do odrvenjavanja peteljke grozda. Ovakva peteljka više gotovo ne provodi sokove prema grozdu te se gotovo u potpunosti prekida „komunikacija“ grozda i ostatka trsa. Međutim i nakon pune zrelosti dolazi do povišenja koncentracije šećera u grožđu no ovo je posljedica dehidracije tj. isušivanje bobe. Pritom dolazi do isparavanja vode kroz pore na kožici bobe čime se zgušnjava tj. koncentrira njen sadržaj pa tako i šećeri. Upravo iz tog razloga dolazi i do poboljšanja kvalitete vina koja se proizvode iz prezrelog grožđa koja djeluju punija, „gušća“, a najčešće imaju i ostatak neprovrelog šećera po čemu su prepoznatljiva i omiljena među djelom proizvođača i potrošača vina. Upravo iz razloga što se povećanje koncentracije šećera u bobi odvija na račun isušivanja bobe proizvođači moraju računati sa smanjenjem prinosa kod proizvodnje predikatnih vina u odnosu na redovnu berbu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)