Pregled bibliografske jedinice broj: 51094
Kinetika infracrvenog sušenja krumpira
Kinetika infracrvenog sušenja krumpira, 1999., diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek
CROSBI ID: 51094 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kinetika infracrvenog sušenja krumpira
(Kinetics of infrared drying of potato)
Autori
Kokoška, Emil
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno tehnološki fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
09.12
Godina
1999
Stranica
58
Mentor
Tomas, Srećko
Ključne riječi
infracrveno sušenje; kinetika; krumpir
(infrared drying; kinetics; potato)
Sažetak
Provedeno je istraživanje kinetike sušenja krumpira infracrvenim zračenjem, koje je sve popularniji, ali još uvijek ne čest način dovođenja topline za sušenje.
Krumpir je sušen u obliku kockica i u obliku ploški, pri različitim temperaturama sušenja uz istovremeno mjerenje temperature sušenih uzoraka. Eksperimentalni rad je proveden na uređaju koji radi na termogravimetrijskom principu, uz halogeni grijač kao izvor toplinskog zračenja.
Uspoređene su krivulje brzina sušenja uzoraka krumpira razlčitih veličina sušenih pri različitim temperaturama sušenja i dana je ocjena vizualnih promjena navedenih osušenih uzoraka. Oblik uzorka imao je utjecaj na brzinu sušenja, tj. brzina sušenja kockica krumpira je veća od brzine sušenja ploške krumpira. Pri višim temperaturama sušenja maksimalne brzine sušenja su bile veće što je skraćivalo proces sušenja. Uzorak krumpira osušen pri 80° C izgledom je bio najsličniji svježem uzorku.
Izvorni jezik
Hrvatski
POVEZANOST RADA