Pregled bibliografske jedinice broj: 510935
Antocijani u grožđu i vinu
Antocijani u grožđu i vinu, 2010. (popularni rad).
CROSBI ID: 510935 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Antocijani u grožđu i vinu
(Anthocyanins in grape and wine)
Autori
Preiner, , Darko
Izvornik
Gospodarski list
Vrsta, podvrsta
Ostale vrste radova, popularni rad
Godina
2010
Ključne riječi
antocijani; grožđe; vino
(anthocyanins; grape; vine)
Sažetak
Važnost antocijana u vinu nije samo u tome što su oni glavni nosioci boje crnih vina, već i to što je dokazano njihovo pozitivno djelovanje na zdravlje ljudi koje se zasniva na njihovom antioksidativnom djelovanju u organizmu čovjeka. Ovi pozitivni utjecaji očituju se u širokom rasponu od poboljšanja otpornosti organizma prema bolesti, povoljnog utjecaja na kardiovaskularni sustav, pa sve do inhibicije rasta stanica nekih vrsta tumora. Dokazano je kako osim same sorte na sadržaj antocijana najveći utjecaj imaju okolišni uvjeti (klimatske prilike i tlo). Mnoga dosadašnja istraživanja potvrdila su kako na sadržaj antocijana u grožđu utječu prinos, temperatura i svjetlost, ali i nadmorska visina, tip tla, voda, opskrba hranjivima i dr. Poznato je da previsok prinos kod svih sorata iznimno negativno utječe na ukupnu kvalitetu vina pa tako i na sadržaj antocijana.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)