Pregled bibliografske jedinice broj: 510626
Utjecaj ultrazvuka i detergenata na ekstrakciju proteina iz stanica svježeg pekarskog kvasca (Saccharomyces cerevisiae)
Utjecaj ultrazvuka i detergenata na ekstrakciju proteina iz stanica svježeg pekarskog kvasca (Saccharomyces cerevisiae), 2010., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
CROSBI ID: 510626 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj ultrazvuka i detergenata na ekstrakciju proteina iz stanica svježeg pekarskog kvasca (Saccharomyces cerevisiae)
(Effect of ultrasound and detergents on the extraction of proteins from cells of fresh baker's yeast(Saccharomyces cerevisiae))
Autori
Juras, Sanela
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
23.12
Godina
2010
Stranica
47
Mentor
Bucić-Kojić, Ana
Ključne riječi
ultrazvuk; detergent; ekstrakcija; pekarski kvasac; proteini
(ultrasound; detergent; extraction; baker's yeast; proteins)
Sažetak
Cilj istraživanja bio je odrediti utjecaj ultrazvuka i detergenta na učinkovitost ekstrakcije proteina iz stanica svježeg pekarskog kvasca (Saccharomyces cerevisiae). Rezultati ekstrakcije su praćeni određivanjem količine ukupnih proteina u ekstraktu. Rezultati su pokazali da je najučinkovitija ultrazvučna ekstrakcija pri ciklusu 1, omjeru kruto-tekuće 1:40, amplitudi 100% u vremenu 10 minuta, dok pri istim uvjetima uz dodatak 1 % detergenta postiže se dva puta veća koncentracija proteina.
Izvorni jezik
Engleski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
113-1130471-0338 - Modeliranje i simuliranje procesa sušenja i ekstrakcije u proizvodnji hrane (Tomas, Srećko, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek