Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 510624

Utjecaj uvjeta kruto-tekuće ekstrakcije na ekstraktibilnost fenolnih tvari iz pšeničnog brašna s različitim udjelom mineralnih tvari


Šutak, Josipa
Utjecaj uvjeta kruto-tekuće ekstrakcije na ekstraktibilnost fenolnih tvari iz pšeničnog brašna s različitim udjelom mineralnih tvari, 2010., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek


CROSBI ID: 510624 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj uvjeta kruto-tekuće ekstrakcije na ekstraktibilnost fenolnih tvari iz pšeničnog brašna s različitim udjelom mineralnih tvari
(Influence of process conditions of solid-liquid extraction on extractability of phenolic compounds from wheat flour with diffrent mineral content)

Autori
Šutak, Josipa

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet

Mjesto
Osijek

Datum
22.12

Godina
2010

Stranica
54

Mentor
Bucić-Kojić, Ana

Ključne riječi
kruto-tekuća ekstrakcija; metoda odzivnih površina; fenolne tvari; pšenično brašno
(solid-liquid extraction; response surface methodology; phenolic substances; wheat flour)

Sažetak
U radu je ispitivan utjecaj temperature ekstrakcije (30-90°C), ekstrakcijskog otapala (30-70% etanol) i vremena ekstrakcije (20-60 min) te njihova interakcija na ekstraktibilnost ukupnih fenolnih tvari i ukupnih flavonoida iz pšeničnog brašna s različitim udjelom mineralnih tvari (T-550, T-850, T-1100). Metodom odzivnih površina određeni su optimalni uvjeti ekstrakcije za ukupne fenole (otapalo: 69, 05% etanol, temperatura: 90°C i vrijeme: 20 minuta) pri kojima je modelom predviđen maksimalni prinos ukupnih fenolnih tvari od 3, 68 mg GAE/g s.tv.za brašno tipa 550 ; 4, 16 mg GAE/g s.tv. tipa 850 i 2, 9 mg GAE/g s.tv.za tip 1100 te za ukupne flavonoide ( otapalo: 69, 98% etanol, tempaeratura: 32, 07°C i vrijeme 20, 61 minuta) pri kojima je modelom predviđen maksimalni prinos ukupnih flavonoida od 0, 18 mg CE/g s.tv. za tip 550 i 0, 15 g mg CE/g s.tv. za tip 850 ; 0, 19 mg CE/g s.tv. za tip 1100. Za opisivanje kruto-tekuće ekstrakcije fenolnih tvari korišten je kvadratni polinom koji je pokazao dobra slaganja s eksperimentalnim podacima za ukupne flavonoide, dok je pokazao nešto lošije slaganje s eksperimentalnim podacima ukupnih fenolnih tvari.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
113-1130471-0338 - Modeliranje i simuliranje procesa sušenja i ekstrakcije u proizvodnji hrane (Tomas, Srećko, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Ana Bucić-Kojić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Šutak, Josipa
Utjecaj uvjeta kruto-tekuće ekstrakcije na ekstraktibilnost fenolnih tvari iz pšeničnog brašna s različitim udjelom mineralnih tvari, 2010., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Šutak, J. (2010) 'Utjecaj uvjeta kruto-tekuće ekstrakcije na ekstraktibilnost fenolnih tvari iz pšeničnog brašna s različitim udjelom mineralnih tvari', diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}utak, Josipa}, year = {2010}, pages = {54}, keywords = {kruto-teku\'{c}a ekstrakcija, metoda odzivnih povr\v{s}ina, fenolne tvari, p\v{s}eni\v{c}no bra\v{s}no}, title = {Utjecaj uvjeta kruto-teku\'{c}e ekstrakcije na ekstraktibilnost fenolnih tvari iz p\v{s}eni\v{c}nog bra\v{s}na s razli\v{c}itim udjelom mineralnih tvari}, keyword = {kruto-teku\'{c}a ekstrakcija, metoda odzivnih povr\v{s}ina, fenolne tvari, p\v{s}eni\v{c}no bra\v{s}no}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}utak, Josipa}, year = {2010}, pages = {54}, keywords = {solid-liquid extraction, response surface methodology, phenolic substances, wheat flour}, title = {Influence of process conditions of solid-liquid extraction on extractability of phenolic compounds from wheat flour with diffrent mineral content}, keyword = {solid-liquid extraction, response surface methodology, phenolic substances, wheat flour}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font