Pregled bibliografske jedinice broj: 510624
Utjecaj uvjeta kruto-tekuće ekstrakcije na ekstraktibilnost fenolnih tvari iz pšeničnog brašna s različitim udjelom mineralnih tvari
Utjecaj uvjeta kruto-tekuće ekstrakcije na ekstraktibilnost fenolnih tvari iz pšeničnog brašna s različitim udjelom mineralnih tvari, 2010., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
CROSBI ID: 510624 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj uvjeta kruto-tekuće ekstrakcije na ekstraktibilnost fenolnih tvari iz pšeničnog brašna s različitim udjelom mineralnih tvari
(Influence of process conditions of solid-liquid extraction on extractability of phenolic compounds from wheat flour with diffrent mineral content)
Autori
Šutak, Josipa
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
22.12
Godina
2010
Stranica
54
Mentor
Bucić-Kojić, Ana
Ključne riječi
kruto-tekuća ekstrakcija; metoda odzivnih površina; fenolne tvari; pšenično brašno
(solid-liquid extraction; response surface methodology; phenolic substances; wheat flour)
Sažetak
U radu je ispitivan utjecaj temperature ekstrakcije (30-90°C), ekstrakcijskog otapala (30-70% etanol) i vremena ekstrakcije (20-60 min) te njihova interakcija na ekstraktibilnost ukupnih fenolnih tvari i ukupnih flavonoida iz pšeničnog brašna s različitim udjelom mineralnih tvari (T-550, T-850, T-1100). Metodom odzivnih površina određeni su optimalni uvjeti ekstrakcije za ukupne fenole (otapalo: 69, 05% etanol, temperatura: 90°C i vrijeme: 20 minuta) pri kojima je modelom predviđen maksimalni prinos ukupnih fenolnih tvari od 3, 68 mg GAE/g s.tv.za brašno tipa 550 ; 4, 16 mg GAE/g s.tv. tipa 850 i 2, 9 mg GAE/g s.tv.za tip 1100 te za ukupne flavonoide ( otapalo: 69, 98% etanol, tempaeratura: 32, 07°C i vrijeme 20, 61 minuta) pri kojima je modelom predviđen maksimalni prinos ukupnih flavonoida od 0, 18 mg CE/g s.tv. za tip 550 i 0, 15 g mg CE/g s.tv. za tip 850 ; 0, 19 mg CE/g s.tv. za tip 1100. Za opisivanje kruto-tekuće ekstrakcije fenolnih tvari korišten je kvadratni polinom koji je pokazao dobra slaganja s eksperimentalnim podacima za ukupne flavonoide, dok je pokazao nešto lošije slaganje s eksperimentalnim podacima ukupnih fenolnih tvari.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
113-1130471-0338 - Modeliranje i simuliranje procesa sušenja i ekstrakcije u proizvodnji hrane (Tomas, Srećko, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Ana Bucić-Kojić
(mentor)