Pregled bibliografske jedinice broj: 510311
Prirodni toksini: Toksikanti animalnog podrijetla
Prirodni toksini: Toksikanti animalnog podrijetla // Kemijske i fizikalne opasnosti u hrani / Hengl, Brigita (ur.).
Osijek: Hrvatska agencija za hranu, 2010. str. 27-30
CROSBI ID: 510311 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Prirodni toksini: Toksikanti animalnog podrijetla
(Natural toxins: Toxicants of animal origin)
Autori
Klapec, Tomislav
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, pregledni
Knjiga
Kemijske i fizikalne opasnosti u hrani
Urednik/ci
Hengl, Brigita
Izdavač
Hrvatska agencija za hranu
Grad
Osijek
Godina
2010
Raspon stranica
27-30
ISBN
978-953-55680-2-5
Ključne riječi
toksikanti animalnog podrijetla
(toxicants of animal origin)
Sažetak
Slično biljkama, pojedine životinjske vrste koje se koriste u prehrani ljudi također proizvode i nakupljaju toksine u svom tkivu. Česti producenti toksina su primjerice morski mekušci, rakovi, ribe, i dr., iako je većina opasnih organizama podrijetlom iz tropskih krajeva i iznimno rijetko na meniju u Europskim zemljama. Treba ipak naglasiti i mogućnost širenja tropskih vrsta u Jadranu, pristiglih migracijom ili prekooceanskim brodovima, uslijed klimatskih promjena, itd. Instance sličnih procesa su već zabilježene, poput uspostavljanja populacija otrovnih riba iz porodice napuhača u hrvatskom primorju. Poglavlje uključuje i tvari koje nastaju nepravilnim čuvanjem namirnica životinjskog podrijetla (histamin) te nutrijente koji mogu izazivati štetne nuspojave pod određenim uvjetima. Ukoliko životinje same po sebi nisu otrovne, nego nakupljaju toksine iz organizama kojima se hrane (npr. algalni toksini koji uzrokuju paralitičko trovanje školjkašima) ili je riječ o simbiozi životinje i bakterija koje proizvode toksin (tetrodotoksin), takve tvari su obrađene u odgovarajućim poglavljima o algalnim i bakterijskim toksinima.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
113-1130473-0334 - Sinergističke smjese u antifungalnoj i antimikotoksigenoj zaštiti hrane (Klapec, Tomislav, MZOS ) ( CroRIS)
006-0061117-1238 - Bioaktivne prirodne tvari: izolacija, karakterizacija i biološki učinci (Vladimir-Knežević, Sanda, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb,
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Tomislav Klapec
(autor)