Pregled bibliografske jedinice broj: 510310
Prirodni toksini: Toksini gljiva
Prirodni toksini: Toksini gljiva // Kemijske i fizikalne opasnosti u hrani / Hengl, Brigita (ur.).
Zagreb: Hrvatska agencija za hranu, 2010. str. 26-26
CROSBI ID: 510310 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Prirodni toksini: Toksini gljiva
(Natural toxins: Mushroom toxins)
Autori
Klapec, Tomislav
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, pregledni
Knjiga
Kemijske i fizikalne opasnosti u hrani
Urednik/ci
Hengl, Brigita
Izdavač
Hrvatska agencija za hranu
Grad
Zagreb
Godina
2010
Raspon stranica
26-26
ISBN
978-953-55680-2-5
Ključne riječi
toksini gljiva
(mushroom toxins)
Sažetak
Poglavlje je usredotočeno na toksine gljiva koje se beru u prirodi i najčešći problemi nastaju zbog zamjene jedne, jestive vrste drugom, otrovnom. Najrelevatniji spojevi ove skupine (amatoksini, npr. α-amanitin) su po kemijskoj građi ciklični peptidi.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
113-1130473-0334 - Sinergističke smjese u antifungalnoj i antimikotoksigenoj zaštiti hrane (Klapec, Tomislav, MZOS ) ( CroRIS)
006-0061117-1238 - Bioaktivne prirodne tvari: izolacija, karakterizacija i biološki učinci (Vladimir-Knežević, Sanda, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb,
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Tomislav Klapec
(autor)