Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 510256

Onečišćivači iz materijala i predmeta u dodiru s hranom: Nanočestice


Šarkanj, Bojan
Onečišćivači iz materijala i predmeta u dodiru s hranom: Nanočestice // Kemijske i fizikalne opasnosti u hrani / Hengl, Brigita (ur.).
Osijek: Hrvatska agencija za hranu, 2010. str. 193-195


CROSBI ID: 510256 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Onečišćivači iz materijala i predmeta u dodiru s hranom: Nanočestice
(Contaminants from food contact materials: Nanoparticles)

Autori
Šarkanj, Bojan

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, pregledni

Knjiga
Kemijske i fizikalne opasnosti u hrani

Urednik/ci
Hengl, Brigita

Izdavač
Hrvatska agencija za hranu

Grad
Osijek

Godina
2010

Raspon stranica
193-195

ISBN
978-953-55680-2-5

Ključne riječi
Nanočestice, nanohrana
(Nanoparticles, nanofood)

Sažetak
Ulaskom nanočestica u hranu definirao se novi pojam „nanohrana“ koji označava hranu koja je uzgojena, proizvedena, procesirana ili pakirana pomoću nanotehnologije ili u koju su dodane nanočestice. Nanočesticama smatramo tvari čije su sve tri dimenzije manje od 100 nm. Zbog veće aktivne površine po masi jedinice, nanočestice su se pokazale biološki aktivnije od njihovih većih dvojnika istog kemijskog sastava. Osim veće reaktivnosti, povećana je i bioraspoloživost takvih materijala odnosno poboljšana je apsorpcija i distribucija u organizmu. Zbog toga treba ponovno istražiti toksičnost tvari koje se dodaju u hranu u obliku nanočestica.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
113-1130473-0334 - Sinergističke smjese u antifungalnoj i antimikotoksigenoj zaštiti hrane (Klapec, Tomislav, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Bojan Šarkanj (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Šarkanj, Bojan
Onečišćivači iz materijala i predmeta u dodiru s hranom: Nanočestice // Kemijske i fizikalne opasnosti u hrani / Hengl, Brigita (ur.).
Osijek: Hrvatska agencija za hranu, 2010. str. 193-195
Šarkanj, B. (2010) Onečišćivači iz materijala i predmeta u dodiru s hranom: Nanočestice. U: Hengl, B. (ur.) Kemijske i fizikalne opasnosti u hrani. Osijek, Hrvatska agencija za hranu, str. 193-195.
@inbook{inbook, author = {\v{S}arkanj, Bojan}, editor = {Hengl, B.}, year = {2010}, pages = {193-195}, keywords = {Nano\v{c}estice, nanohrana}, isbn = {978-953-55680-2-5}, title = {One\v{c}i\v{s}\'{c}iva\v{c}i iz materijala i predmeta u dodiru s hranom: Nano\v{c}estice}, keyword = {Nano\v{c}estice, nanohrana}, publisher = {Hrvatska agencija za hranu}, publisherplace = {Osijek} }
@inbook{inbook, author = {\v{S}arkanj, Bojan}, editor = {Hengl, B.}, year = {2010}, pages = {193-195}, keywords = {Nanoparticles, nanofood}, isbn = {978-953-55680-2-5}, title = {Contaminants from food contact materials: Nanoparticles}, keyword = {Nanoparticles, nanofood}, publisher = {Hrvatska agencija za hranu}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font