Pregled bibliografske jedinice broj: 510256
Onečišćivači iz materijala i predmeta u dodiru s hranom: Nanočestice
Onečišćivači iz materijala i predmeta u dodiru s hranom: Nanočestice // Kemijske i fizikalne opasnosti u hrani / Hengl, Brigita (ur.).
Osijek: Hrvatska agencija za hranu, 2010. str. 193-195
CROSBI ID: 510256 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Onečišćivači iz materijala i predmeta u dodiru s hranom: Nanočestice
(Contaminants from food contact materials: Nanoparticles)
Autori
Šarkanj, Bojan
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, pregledni
Knjiga
Kemijske i fizikalne opasnosti u hrani
Urednik/ci
Hengl, Brigita
Izdavač
Hrvatska agencija za hranu
Grad
Osijek
Godina
2010
Raspon stranica
193-195
ISBN
978-953-55680-2-5
Ključne riječi
Nanočestice, nanohrana
(Nanoparticles, nanofood)
Sažetak
Ulaskom nanočestica u hranu definirao se novi pojam „nanohrana“ koji označava hranu koja je uzgojena, proizvedena, procesirana ili pakirana pomoću nanotehnologije ili u koju su dodane nanočestice. Nanočesticama smatramo tvari čije su sve tri dimenzije manje od 100 nm. Zbog veće aktivne površine po masi jedinice, nanočestice su se pokazale biološki aktivnije od njihovih većih dvojnika istog kemijskog sastava. Osim veće reaktivnosti, povećana je i bioraspoloživost takvih materijala odnosno poboljšana je apsorpcija i distribucija u organizmu. Zbog toga treba ponovno istražiti toksičnost tvari koje se dodaju u hranu u obliku nanočestica.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
113-1130473-0334 - Sinergističke smjese u antifungalnoj i antimikotoksigenoj zaštiti hrane (Klapec, Tomislav, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Bojan Šarkanj
(autor)