Pregled bibliografske jedinice broj: 510060
ANALIZA PIRETRINA U DALMATINSKOM BUHAČU TEKUĆINSKOM KROMATOGRAFIJOM VISOKE DJELOTVORNOSTI (HPLC)
ANALIZA PIRETRINA U DALMATINSKOM BUHAČU TEKUĆINSKOM KROMATOGRAFIJOM VISOKE DJELOTVORNOSTI (HPLC), 2011., diplomski rad, Prirodoslovno–matematički fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 510060 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
ANALIZA PIRETRINA U DALMATINSKOM BUHAČU TEKUĆINSKOM KROMATOGRAFIJOM VISOKE DJELOTVORNOSTI (HPLC)
(ANALYSIS OF PYRETHRINS IN DALMATIAN PYRETHRUM BY HIGH PERFORMANCE LIQUID CHROMATOGRAPHY (HPLC))
Autori
Sterpin, Nives
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prirodoslovno–matematički fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
04.04
Godina
2011
Stranica
50
Mentor
Rončević, Sanda
Neposredni voditelj
Pitarević Svedružić, Lovorka
Ključne riječi
tekućinska kromatografija visoke djelotvornosti (HPLC); piretrini
(High Performance Liquid Chromatography (HPLC); Pyrethrins)
Sažetak
Dalmatinski buhač je biljka iz čijih se cvjetova ekstrakcijom dobiju spojevi piretrini koji se koriste kao prirodni insekticidi. Uzorci biljke buhač uzorkovani su na tri različita lokaliteta na otoku Ugljanu, Hrvatska. Tekućinska kromatografija visoke djelotvornosti (HPLC) u literaturi je predložena kao glavna metoda određivanja ukupnog i pojedinačnog sadržaja piretrina. Spojevi koji su analizirani su esteri piretrina i nazivaju se piretrin I i II, cinerin I i II te jasmolin I i II. Korištenjem tekućinske kromatografije visoke djelotvornosti odvojeno je šest glavnih spojeva piretrina iz ekstrakta biljke buhač. Pojedini esteri identificirani su uspoređujući separacijske faktore izračunate iz retencijskih vremena analiziranih uzoraka s literaturnim podacima. Za kvantitativnu procjenu sadržaja piretrina u pojedinim dijelovima biljke, korišten je komercijalni pripravak insekticida naziva Baygon koji sadrži oko 5 % ekstrakta piretrina. Iz površina pikova pojedinih estera u kromatogramima, određen je sadržaj ukupnih piretrina u cvjetovima, stabljici i listu biljke buhač. Mjerenjima je utvrđeno da je udio ukupnih piretrina obzirom na dio biljke najveći u cvjetovima. Isto tako je utvrđen najveći udio piretrina u uzorku cvijeta sa lokliteta eko uzgoja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija
POVEZANOST RADA
Projekti:
119-1191342-1083 - Interakcije i dizajn bioaktivnih molekula (Novak, Predrag, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb