Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 509831

Bakteriološka kvaliteta ribe iz rijeke Save: izolacija i karakterizacija Staphylococcus aureus iz tkiva klena (Squalius cephalus)


Kapetanović, Damir; Kurtović, Božidar; Valić, Damir; Vardić, Irena; Teskeredžić, Zlatica; Teskeredžić, Emin
Bakteriološka kvaliteta ribe iz rijeke Save: izolacija i karakterizacija Staphylococcus aureus iz tkiva klena (Squalius cephalus) // Hrvatsko ribarstvo na pragu EU, Riba kao funkcionalna hrana, Zbornik sažetaka
Vukovar, 2011. str. 33-34 (predavanje, nije recenziran, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 509831 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Bakteriološka kvaliteta ribe iz rijeke Save: izolacija i karakterizacija Staphylococcus aureus iz tkiva klena (Squalius cephalus)
(Bacteriological quality of fish from the Sava river: Isolation and characterisation of Staphylococcus aureus from the chub tissue (Squalius cephaus))

Autori
Kapetanović, Damir ; Kurtović, Božidar ; Valić, Damir ; Vardić, Irena ; Teskeredžić, Zlatica ; Teskeredžić, Emin

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Hrvatsko ribarstvo na pragu EU, Riba kao funkcionalna hrana, Zbornik sažetaka / - Vukovar, 2011, 33-34

Skup
7. Međunarodni gospodarsko-znanstveni skup o ribarstvu

Mjesto i datum
Vukovar, Hrvatska, 07.04.2011. - 09.04.2011

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
klen; Staphylococcus aureus; rijeka Sava
(chub; Staphylococcus aureus; Sava river)

Sažetak
Rijeka Sava je najznačajnija, najdulja hrvatska rijeka i predstavlja najveći pritok Dunava. U ribolovnom smislu rijeka Sava je uvijek bila značajan vodotok, gotovo polovica ulova riba iz otvorenih voda porijeklom je iz rijeke Save. Vodotok Save naseljava tridesetak vrsta riba, pri čemu klenovi dominiraju po biomasi, iako su po brojnosti subdominantni. Studije mikrobioloških svojstava riječnih riba su rijetke. Zdravlje riba izravno ovisi o kvaliteti vode. Od osobitog je značenja infekcija riba različitim patogenima prigodom fekalnog onečišćenja voda. Prisutnost patogena u ribi namijenjenoj ljudskoj prehrani može predstavljati potencijalnu opasnost po ljudsko zdravlje. Invazija ribljeg mesa bakterijama se događa dok ribe obitavaju u vodi s koncentracijom fekalnih bakterija većom od 104/100mL. Mogućnost za mišićnu invaziju raste s trajanjem izloženosti kontaminiranoj vodi. Rijeka Sava je klasičan primjer vodenog ekosustava pod jakim antropogenim utjecajem. U sklopu FP6 projekta na rijeci Savi provedena je mikrobiološka analiza tkiva klena. Cilj ovog rada je bio istražiti mikrobiološka svojstva i sigurnost klena (Squalius cephalus) kao hrane i prisutnost bakterije Staphylococcus aureus u tkivu. Klenovi su uzorkovani duž vodotoka rijeke Save s različitim izvorima onečišćenja, osobito nizvodno od grada Zagreba. Mišićno tkivo je uzorkovano kod 90 klenova na pet lokacija: Otok Samoborski, Jarun, Oborovo, Lukavec Posavski i Jasenovac, tijekom uzorkovanja u proljeće i jesen. Za mikrobiološku analizu pregledanim ribama uzeti su uzorci mišićnog tkiva (mišićje s kožom), koje je potom aseptično obrađeno pri čemu je izrezan dio mišićnog tkiva i stavljen u sterilne vrećice za homogenizaciju kao skupni uzorak. Priprema homogenata mišićnog tkiva klena, kao i određivanje S. aureus provedeno je sukladno FDA Bacteriological Analytical Manual (BAM), Chapter 1. Food Sampling and Preparation of Sample Homogenate, odnosno Chapter 12. Staphylococcus aureus. Skupni uzorci mišićnog tkiva klena homogenzirani su s ručnim valjkom kroz pet minuta u sterilnoj otopini fosfatnog pufera - PBS (Merck). Serijska razrjeđenja iz homogenata mišićnog tkiva (1mL) su potom inokulirana metodom širenja razmaska po podlozi Baird Parker Agar mediju (BD-BBL) u duplikatu. Inokulirani uzorci su potom inkubirani na 35°C kroz 24-48h. Nakon inkubacije kolonije crne do tamno sive boje, promjera 0, 1 do 1, 5 mm, prebrojane su kao S. aureus. Nasumično odabrane kolonije su testirane u reakciji katalaze, te je ApiStaph testovima (bioMérieux) potvrđena identifikacija. Broj izoliranih S. aureus na svih pet lokacija uzorkovanja rijeke Save ne prelazi dopuštenih 103 CFU/g. Uzorci mišićnog tkiva klenova iz rijeke Save, uzorkovani tijekom istraživanja, nisu bili opasni po ljudsko zdravlje.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
098-0982934-2752 - Patologija organizama iz voda u odnosu na zagađivala i akvakulturu (Kapetanović, Damir, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Institut "Ruđer Bošković", Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Kapetanović, Damir; Kurtović, Božidar; Valić, Damir; Vardić, Irena; Teskeredžić, Zlatica; Teskeredžić, Emin
Bakteriološka kvaliteta ribe iz rijeke Save: izolacija i karakterizacija Staphylococcus aureus iz tkiva klena (Squalius cephalus) // Hrvatsko ribarstvo na pragu EU, Riba kao funkcionalna hrana, Zbornik sažetaka
Vukovar, 2011. str. 33-34 (predavanje, nije recenziran, sažetak, znanstveni)
Kapetanović, D., Kurtović, B., Valić, D., Vardić, I., Teskeredžić, Z. & Teskeredžić, E. (2011) Bakteriološka kvaliteta ribe iz rijeke Save: izolacija i karakterizacija Staphylococcus aureus iz tkiva klena (Squalius cephalus). U: Hrvatsko ribarstvo na pragu EU, Riba kao funkcionalna hrana, Zbornik sažetaka.
@article{article, author = {Kapetanovi\'{c}, Damir and Kurtovi\'{c}, Bo\v{z}idar and Vali\'{c}, Damir and Vardi\'{c}, Irena and Teskered\v{z}i\'{c}, Zlatica and Teskered\v{z}i\'{c}, Emin}, year = {2011}, pages = {33-34}, keywords = {klen, Staphylococcus aureus, rijeka Sava}, title = {Bakteriolo\v{s}ka kvaliteta ribe iz rijeke Save: izolacija i karakterizacija Staphylococcus aureus iz tkiva klena (Squalius cephalus)}, keyword = {klen, Staphylococcus aureus, rijeka Sava}, publisherplace = {Vukovar, Hrvatska} }
@article{article, author = {Kapetanovi\'{c}, Damir and Kurtovi\'{c}, Bo\v{z}idar and Vali\'{c}, Damir and Vardi\'{c}, Irena and Teskered\v{z}i\'{c}, Zlatica and Teskered\v{z}i\'{c}, Emin}, year = {2011}, pages = {33-34}, keywords = {chub, Staphylococcus aureus, Sava river}, title = {Bacteriological quality of fish from the Sava river: Isolation and characterisation of Staphylococcus aureus from the chub tissue (Squalius cephaus)}, keyword = {chub, Staphylococcus aureus, Sava river}, publisherplace = {Vukovar, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font