Pregled bibliografske jedinice broj: 509647
Važnost ispitivanja mikotoksina u stočnoj hrani
Važnost ispitivanja mikotoksina u stočnoj hrani // VII. Savjetovanje uzgajivača svinja u Republici Hrvatskoj / Mahnet, Ž. (ur.).
Stubičke Toplice, Hrvatska, 2011. str. 18-22 (predavanje, nije recenziran, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
CROSBI ID: 509647 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Važnost ispitivanja mikotoksina u stočnoj hrani
(Relevance of determining micotoxins in feedstuffs)
Autori
Pintić Pukec, Nataša
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni
Izvornik
VII. Savjetovanje uzgajivača svinja u Republici Hrvatskoj
/ Mahnet, Ž. - , 2011, 18-22
Skup
VII. Savjetovanje uzgajivača svinja u Republici Hrvatskoj
Mjesto i datum
Stubičke Toplice, Hrvatska, 07.04.2011. - 08.04.2011
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
ispitivanje; mikotoksini; stočna hrana
(determination; micotoxins; feedstuffs)
Sažetak
Mikotoksini predstavljaju značajan problem u hranidbi svinja. Stupanj poremećaja proizvodnih rezultata ovisan je o koncentraciji unesenog mikotoksina u organizam, vremenu izlaganja organizma mikotoksinima, djelovanju (interakciji) mikotoksina, vrsti i dobi životinja. Učinkovite terapije mikotoksikoza ne postoje. Prevencija na polju i tijekom skladištenja stočne hrane jedan je od najbitnijih koraka prema smanjivanju količina mikotoksina u hrani, a time i sprečavanju negativnih učinaka istih. Zbog ekonomskih gubitaka, te zdravstvenih poremećaja do kojih dovode kod ljudi i životinja mikotoksini predstavljaju vrlo ozbiljan problem i stoga je nužno kontinuirano analitičko ispitivanje kako sirovina tako i gotovih proizvoda.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija