Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 509526

Primjena visokog tlaka u postupcima obrade hrane


G. Krešić, V. Lelas, A. Režek Jambrak, Z. Herceg
Primjena visokog tlaka u postupcima obrade hrane // Kemija u industriji : časopis kemičara i tehnologa Hrvatske, 60 (2011), (1); 11-19 (međunarodna recenzija, pregledni rad, znanstveni)


CROSBI ID: 509526 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Primjena visokog tlaka u postupcima obrade hrane
(Application of High Pressure in Food Processing)

Autori
G. Krešić, V. Lelas, A. Režek Jambrak, Z. Herceg

Izvornik
Kemija u industriji : časopis kemičara i tehnologa Hrvatske (0022-9830) 60 (2011), (1); 11-19

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni

Ključne riječi
Visoki tlak; prerada mesa; prerada mlijeka; prerada voća i povrća
(high pressure processing; meat processing; milk processing; fruit and vegetables processing)

Sažetak
Obrada visokim tlakom podrazumijeva podvrgavanje tekuće ili čvrste hrane, s ambalažom ili bez nje, djelovanju tlaka od 100 do 800 MPa (1200 MPa). Temperatura obrade može se kretati od ispod 0 °C do iznad 100 °C, a vrijeme izloženosti djelovanju tlaka, ovisno o cilju obrade, može varirati od nekoliko sekundi do preko 20 minuta. Zbog djelovanja visokog tlaka dolazi do smanjenja obujma sustava i pospješivanja onih reakcija koje vode smanjenju obujma. Potencijal primjene visokog tlaka u obradi hrane je u inaktivaciji mikroorganizama, modifikaciji funkcionalnih svojstava biopolimera, postizanju funkcionalnosti proizvoda te zadržavanju čimbenika kvalitete (boja, aroma, nutritivni sastav). Komponente odgovorne za specifičnu nutritivnu vrijednost i organoleptičke značajke hrane praktički su neosjetljive na djelovanje tlaka. Cilj rada je, polazeći od teorijskih principa djelovanja visokog tlaka, uzimajući u obzir njegove prednosti i nedostatke, prikazati mogućnosti primjene u postupcima obrade hrane. U radu su također opisani tipovi uređaja za tretiranje visokim tlakom koji se mogu primijeniti u obradi hrane. Osim sposobnosti uništavanja mikroorganizama pri sobnoj temperaturi što ovu tehnologiju čini danas jedinom komercijalno primjenjivom alternativom termičkom tretiranju, u radu su prikazane i specifične mogućnosti primjene visokog tlaka u preradi mlijeka, mesa te voća i povrća. S obzirom na trend rastuće potražnje za hranom bez dodataka koja u velikoj mjeri ima zadržane značajke kvalitete (boja, aroma, nutritivni sastav, tekstura), uz ujedno zajamčenu mikrobiološku stabilnost, može se očekivati da će metoda obrade hrane visokim tlakom u budućnosti naći svoju širu primjenu i to upravo za proizvode koji zahvaljujući svojoj dodanoj vrijednosti imaju istaknuto mjesto na trŢištu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0580696-2533 - Nove tehnike procesiranja u proizvodnji funkcionalne hrane (Lelas, Vesna, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Greta Krešić (autor)

Avatar Url Vesna Lelas (autor)

Avatar Url Anet Režek Jambrak (autor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

Pristup cjelovitom tekstu rada

Citiraj ovu publikaciju:

G. Krešić, V. Lelas, A. Režek Jambrak, Z. Herceg
Primjena visokog tlaka u postupcima obrade hrane // Kemija u industriji : časopis kemičara i tehnologa Hrvatske, 60 (2011), (1); 11-19 (međunarodna recenzija, pregledni rad, znanstveni)
G. Krešić, V. Lelas, A. Režek Jambrak, Z. Herceg (2011) Primjena visokog tlaka u postupcima obrade hrane. Kemija u industriji : časopis kemičara i tehnologa Hrvatske, 60 ((1)), 11-19.
@article{article, year = {2011}, pages = {11-19}, keywords = {Visoki tlak, prerada mesa, prerada mlijeka, prerada vo\'{c}a i povr\'{c}a}, journal = {Kemija u industriji : \v{c}asopis kemi\v{c}ara i tehnologa Hrvatske}, volume = {60}, number = {(1)}, issn = {0022-9830}, title = {Primjena visokog tlaka u postupcima obrade hrane}, keyword = {Visoki tlak, prerada mesa, prerada mlijeka, prerada vo\'{c}a i povr\'{c}a} }
@article{article, year = {2011}, pages = {11-19}, keywords = {high pressure processing, meat processing, milk processing, fruit and vegetables processing}, journal = {Kemija u industriji : \v{c}asopis kemi\v{c}ara i tehnologa Hrvatske}, volume = {60}, number = {(1)}, issn = {0022-9830}, title = {Application of High Pressure in Food Processing}, keyword = {high pressure processing, meat processing, milk processing, fruit and vegetables processing} }

Časopis indeksira:


  • Web of Science Core Collection (WoSCC)
    • Emerging Sources Citation Index (ESCI)
  • Scopus


Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • Analytical Abstracts
  • CAB Abstracts





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font