Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 509494

Ultrazvučna ekstrakcija bioaktivnih spojeva


Drmić, Helena; Režek Jambrak, Anet
Ultrazvučna ekstrakcija bioaktivnih spojeva // Croatian journal of food science and technology, 2 (2011), (2); 22-33 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, znanstveni)


CROSBI ID: 509494 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Ultrazvučna ekstrakcija bioaktivnih spojeva
(Ultrasound assisted extraction of bioactive compounds)

Autori
Drmić, Helena ; Režek Jambrak, Anet

Izvornik
Croatian journal of food science and technology (1847-3466) 2 (2011), (2); 22-33

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni

Ključne riječi
ultrazvuk; ultrazvučna kemija; ekstrakcija; bioaktivne tvari
(ultrasound; sonochemistry; extraction; bioactive compounds)

Sažetak
U današnje vrijeme, traže se alternative klasicnim, toplinskim metodama procesiranja hrane. Jedna od novijih tehnika jest tehnika minimalnog procesiranja hrane, pod kojom podrazumijevamo i tretiranje ultrazvukom. Ultrazvucna tehnologija može biti vrlo korisna kod minimalnog procesiranja hrane, jer je prijenos akusticne energije kroz proizvod brz i cjelovit, što omogucava redukciju ukupnog vremena obrade, te nižu potrošnju energije. Djelovanjem industrije nastaje sve više otpadnih materijala, a u želji ocuvanja globalnih resursa i poboljšanja energetske efikasnosti, istražuju se nacini ekstrakcije aktivnih tvari iz bioloških izvora sa ciljem primjene u prehrambenoj i farmaceutskoj industriji te medicini. Metodom ultrazvucne ekstrakcije bioaktivnih tvari nastoji se smanjiti upotreba otapala ili potpuno izbjegavati njihova upotreba. Ogranicava se povišenje temperature tijekom tretmana te se dobiva veci prinos ekstraktivnih, bioaktivnih tvari. U ovom radu prikazan je mehanizam ultrazvucno inducirane ekstrakcije te primjeri ekstrakcije aktivnih tvari iz razlicitih biljnih materijala. Ultrazvuk može poboljšati postojece mehanizme ekstrakcije te omoguciti nove mogucnosti komercijalne ekstrakcije. Primjena (ultrazvucne kemije) sonokemije nudi bolji prinos željenih komponenti, povecanu stopu ekstrakcije te postizanje smanjenja vremena tretiranja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0580696-2533 - Nove tehnike procesiranja u proizvodnji funkcionalne hrane (Lelas, Vesna, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Anet Režek Jambrak (autor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

Pristup cjelovitom tekstu rada

Citiraj ovu publikaciju:

Drmić, Helena; Režek Jambrak, Anet
Ultrazvučna ekstrakcija bioaktivnih spojeva // Croatian journal of food science and technology, 2 (2011), (2); 22-33 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, znanstveni)
Drmić, H. & Režek Jambrak, A. (2011) Ultrazvučna ekstrakcija bioaktivnih spojeva. Croatian journal of food science and technology, 2 ((2)), 22-33.
@article{article, author = {Drmi\'{c}, Helena and Re\v{z}ek Jambrak, Anet}, year = {2011}, pages = {22-33}, keywords = {ultrazvuk, ultrazvu\v{c}na kemija, ekstrakcija, bioaktivne tvari}, journal = {Croatian journal of food science and technology}, volume = {2}, number = {(2)}, issn = {1847-3466}, title = {Ultrazvu\v{c}na ekstrakcija bioaktivnih spojeva}, keyword = {ultrazvuk, ultrazvu\v{c}na kemija, ekstrakcija, bioaktivne tvari} }
@article{article, author = {Drmi\'{c}, Helena and Re\v{z}ek Jambrak, Anet}, year = {2011}, pages = {22-33}, keywords = {ultrasound, sonochemistry, extraction, bioactive compounds}, journal = {Croatian journal of food science and technology}, volume = {2}, number = {(2)}, issn = {1847-3466}, title = {Ultrasound assisted extraction of bioactive compounds}, keyword = {ultrasound, sonochemistry, extraction, bioactive compounds} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • CAB Abstracts





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font