Pregled bibliografske jedinice broj: 509373
Elektrokemijsko određivanje redoks potencijala otopina soli za salamurenje zasićenih dušikom
Elektrokemijsko određivanje redoks potencijala otopina soli za salamurenje zasićenih dušikom, 1986., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
CROSBI ID: 509373 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Elektrokemijsko određivanje redoks potencijala otopina soli za salamurenje zasićenih dušikom
(Electrochemical determination of redox potential of pickle salts solutions saturated with nitrogen)
Autori
Radanović, Milorad
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
27.03
Godina
1986
Stranica
74
Mentor
Šeruga, Marijan
Ključne riječi
redoks potencijal; otopine soli za salamurenje
(redox potential; pickle salts solutions)
Sažetak
U ovom radu određivani su redoks potencijali E(redoks) otopina soli za salamurenje (NaCl, NaNO2, NaNO3, Na-polifosfat, askorbinska kiselina) zasićenih dušikom. Izmjere su i pH vrijednosti otopina. Na osnovu vrijednosti E(redoks) i pH vrijednosti izračunate su rH-vrijednosti, kao mjera redoks svojstva ispitivanih otopina. Konstantna vrijednost redoks potencijala otopina soli za salamurenje, kao i njihovih smjesa, uspotavlja se unutar vremena od 80 minuta. Mjerenja su pokazala da na vrijednost redoks potencijala kao i na rH-vrijednosti, ima značajan utjecaj koncentracija soli za salamurenje. Povećanje koncentracije klorida, polifosfata i askorbinske kiseline dovodi do smanjenja vrijednosti redoks potencijala i rH-vrijednosti, tj. pojačava se redukcijsko djelovanje sustava. Obrnuto, povećanje koncentracije nitrita i nitrata dovodi do povećanja vrijednosti redoks potencijala i rH-vrijednosti, tj. do pojačanog oksidacijskog djelovanja sustava. Vrsta soli za salamurenje također bitno određuje redoks ponašanje sustava. Najniže vrijednosti redoks potencijala pokazuju sustavi NaCl+askorbinska kiselina, dok najviše vrijednosti redoks potencijala imaju sustavi koji sadrže smjesu NaCl+NaNO2+NaNO3. Djelovanje pojedinih soli u kompletnoj smjesi za salamurenje je kompleksno i ovisi o sastavu i koncentraciji pojedine soli u kompletnoj smjesi za salamurenje. Rezultati ovih istraživanja mogu poslužiti boljem razumjevanju složenih procesa koji se odvijaju tijekom salamurenja mesa kao i tijekom proizvodnje i čuvanja mesnih proizvoda od salamurenog mesa.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija