Pregled bibliografske jedinice broj: 50935
Analiza toplinske efikasnosti pečenja keksa i vafla
Analiza toplinske efikasnosti pečenja keksa i vafla, 1999., diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek
CROSBI ID: 50935 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Analiza toplinske efikasnosti pečenja keksa i vafla
(Thermal efficiency analysis of baking of biscuit and wafers)
Autori
Leko, Ivana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno tehnološki fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
24.05
Godina
1999
Stranica
72
Mentor
Tomas, Srećko
Ključne riječi
toplinska efikasnost; pečenje; keks; vafel
(thermal efficiency; baking; biscuit; wafers)
Sažetak
U tehnološkom procesu proizvodnje keksa i vafla , najvažnija i najosjetljivija faza procesa je faza pečenja.
Svrha ovog rada je bila izračunati gubitke topline s površine peći/automata u okolnu sredinu, odnosno analizirati toplinsku efikasnost pečenja. Mjerenja su provedena u industrijskom mjerilu na automatima za pečenje vafel listova i tunelskim pećima za pečenje keksa. Utvrđeno je da su gubici topline različiti u pojedinoj zoni pečenja, odnosno na pojedinoj strani peći i automata tijekom vremena pečenja, te da su ukupni prosječeni gubici topline veći kod starijeg tipa peći odnosno automata. Prema tome, za povećanje toplinske efikasnosti pečenja keksa i vafla trebalo bi stariji tip peći, odnosno automata zamjeniti novim ili barem poboljšati toplinsku izolaciju tih peći i automata.
Izvorni jezik
Hrvatski
POVEZANOST RADA