Pregled bibliografske jedinice broj: 509087
Elektrokemijsko ispitivanje korozije aluminija u voćnim sokovima metodom galvanostatske polarizacije
Elektrokemijsko ispitivanje korozije aluminija u voćnim sokovima metodom galvanostatske polarizacije, 1987., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
CROSBI ID: 509087 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Elektrokemijsko ispitivanje korozije aluminija u voćnim sokovima metodom galvanostatske polarizacije
(Electrochemical investigation of corrosion of aluminium in fruit juices by galvanostatic polarization method)
Autori
Dukarić, Darko
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
20.11
Godina
1987
Stranica
62
Mentor
Šeruga, Marijan
Ključne riječi
aluminij ; korozija ; voćni sokovi ; galvanostatska polarizacija
(aluminium ; corrosion ; fruit juices ; galvanostatic polarization)
Sažetak
U ovom radu ispitana je korozija aluminija u nekoliko bistrih voćnih sokova (soku od jabuke, višnje i grožđa) i dva mutna voćna soka (soku od limuna i soku od naranče) metodom stacionarne katodne galvanostatske polarizacije. Nakon stabilizacije potencijala koja je trajala cca 24 sata, provedena je stacionarna katodna galvanostatska polarizacija Al-elektrode. Iz dobivenih polarizacijskih krivulja određeni su korozijski parametri: korozijski potencijal E(kor), korozijska struja i(kor) i nagib katodnog Tafelovog pravca b(k). Iz vrijednosti i(kor) izračunate su vrijednosti brzine korozije v(kor). Najveća brzina korozije dobivena je u soku od višnje, uslijed prisustva značajne količine ukupnih kiselina, dok je najmanja brzina korozije dobivena u soku od naranče. Brzina korozije u svim ispitivanim voćnim sokovima je vrlo mala i određena je uglavnom prisustvom tzv. voćnih kiselina (limunske, jabučne), te eventualno prisustvom obojenih pigmmenata (antocijanina) u soku od višnje. Ispitivanja su pokazala da aluminij pokazuje vrlo dobru korozijsku otpornost prema ispitivanim voćnim sokovima, te bi stoga mogao poslužiti kao vrlo dobar ambalažni materijal za izradu limenki za pakiranje navedenih voćnih sokova.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija