Pregled bibliografske jedinice broj: 509083
Elektrokemijsko ispitivanje korozije aluminija u kašastim voćnim sokovima
Elektrokemijsko ispitivanje korozije aluminija u kašastim voćnim sokovima, 1987., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
CROSBI ID: 509083 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Elektrokemijsko ispitivanje korozije aluminija u kašastim voćnim sokovima
(Electrochemical investigation of corrosion of aluminium in pulpy fruit juices)
Autori
Šisl, Ela
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
21.11
Godina
1987
Stranica
52
Mentor
Šeruga, Marijan
Ključne riječi
aluminij ; korozija ; kašasti voćni sokovi
(aluminium ; corrosion ; pulpy fruit juices)
Sažetak
U ovom radu ispitana je korozija aluminija u nekoliko kašastim voćnih sokova (soku od breskve, marelice, kruške, jabuke i soku od višnje). Najprije je mjerena promjena potencijala Al-elektrode u ovisnosti o vremenu do uspostave stacionarne vrijednosti korozijskog potencijala. Za to je bilo potrebno cca 24 do 30 sati, jer se stabilno stanje potencijala uspostavlja vrlo sporo. Nakon toga provedena je stacionarna katodna galvanostatska polarizacija Al-elektrode. Iz linearnog dijela polarizacijskih krivulja određeni su korozijski parametri: korozijski potencijal E(kor), korozijska struja i(kor) i nagibi katodnih Tafelovih pravaca b(k). Iz vrijednosti i(kor) izračunate su brzine korozije v(kor). Najveća brzina korozije dobivena je u soku od višnje koji ima najveći sadržaj ukupnih kiselina i najnižu pH vrijednost, a sadrži i antocijanine koji djeluju kao akceleratori korozije. Najmanja brzina korozije dobivena je u soku od breskve. Općenito, brzina korozije u ispitivanim voćnim sokovima je vrlo mala, te bi na osnovu ove činjenice Al-limenke mogle poslužiti za pakiranje navedenih voćnih sokova.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija