Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 508931

Praćenje mikrobiološke ispravnosti, fizikalno-kemijskih i fizikalnih svojstava mlijeka i mliječnih proizvoda


Turkalj, Blaženka
Praćenje mikrobiološke ispravnosti, fizikalno-kemijskih i fizikalnih svojstava mlijeka i mliječnih proizvoda, 1987., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek


CROSBI ID: 508931 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Praćenje mikrobiološke ispravnosti, fizikalno-kemijskih i fizikalnih svojstava mlijeka i mliječnih proizvoda
(Monitoring of microbiological propriety, physico-chemical and physical properties of milk and milk products)

Autori
Turkalj, Blaženka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet

Mjesto
Osijek

Datum
23.12

Godina
1987

Stranica
78

Mentor
Šeruga, Marijan

Ključne riječi
mlijeko ; mliječni proizvodi ; mikrobiloška ispravnost ; fizikalno-kemijska svojstva
(milk ; milk products ; microbiological propriety ; physico-chemical properties)

Sažetak
U ovom radu praćena je mikrobiološka ispravnost, te neka fizikalno-kemijska i fizikalna svojstva (gustoća, titracijska kiselost, pH, puferski kapacitet) svježeg, pasteriziranog i steriliziranog mlijeka te slatkog vrhnja u ovisnosti o vremenu čuvanja. Broj ukupnih bakterija raste s vremenom čuvanja proizvoda, ali se uglavnom nalazi unutar granica koje su dozvoljene Pravilnikom o kvaliteti mlijeka i mliječnih proizvoda. Titracijska kiselost također raste s vremenom čuvanja uslijed porasta sadržaja bakterija. Kiselost mlijeka i mliječnih proizvoda izražena preko pH vrijednosti znatno se manje mijenja od kiselosti, uslijed puferskih komponenti prisutnih u mlijeku. Puferski kapacitet u početku čuvanja je prilično konstantan, a zatim polako opada s vremenom čuvanja. Istraživanja su pokazala da postoji određena korelacija između promjena u mikrobiloškoj ispravnosti i promjena fizikalno-kemijskih svojstava mlijeka i mliječnih proizvoda.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Marijan Šeruga (mentor)

Avatar Url Blaženka Turkalj (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Turkalj, Blaženka
Praćenje mikrobiološke ispravnosti, fizikalno-kemijskih i fizikalnih svojstava mlijeka i mliječnih proizvoda, 1987., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Turkalj, B. (1987) 'Praćenje mikrobiološke ispravnosti, fizikalno-kemijskih i fizikalnih svojstava mlijeka i mliječnih proizvoda', diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Turkalj, Bla\v{z}enka}, year = {1987}, pages = {78}, keywords = {mlijeko, mlije\v{c}ni proizvodi, mikrobilo\v{s}ka ispravnost, fizikalno-kemijska svojstva}, title = {Pra\'{c}enje mikrobiolo\v{s}ke ispravnosti, fizikalno-kemijskih i fizikalnih svojstava mlijeka i mlije\v{c}nih proizvoda}, keyword = {mlijeko, mlije\v{c}ni proizvodi, mikrobilo\v{s}ka ispravnost, fizikalno-kemijska svojstva}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Turkalj, Bla\v{z}enka}, year = {1987}, pages = {78}, keywords = {milk, milk products, microbiological propriety, physico-chemical properties}, title = {Monitoring of microbiological propriety, physico-chemical and physical properties of milk and milk products}, keyword = {milk, milk products, microbiological propriety, physico-chemical properties}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font