Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 508918

Ispitivanje fizikalno-kemijskih i fizikalnih svojstava mlijeka i mliječnih proizvoda


Baćani, Snježana
Ispitivanje fizikalno-kemijskih i fizikalnih svojstava mlijeka i mliječnih proizvoda, 1987., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek


CROSBI ID: 508918 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Ispitivanje fizikalno-kemijskih i fizikalnih svojstava mlijeka i mliječnih proizvoda
(Investiagation of physical-chemistry and physical properties of milk and milk products)

Autori
Baćani, Snježana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet

Mjesto
Osijek

Datum
23.12

Godina
1987

Stranica
60

Mentor
Šeruga, Marijan

Ključne riječi
mlijeko ; mliječni proizvodi ; fizikalno-kemijska svojstva
(milk ; milk products ; physical-chemical properties)

Sažetak
U ovom radu ispitana su neka fizikalno-kemijska i fizikalna svojstva (gustoća, viskoznost, fluidnost, napetost površine, električna provodnost, indeks refrakcije) svježeg, pasteriziranog i steriliziranog mlijeka te slatkog vrhnja u ovisnosti o vremenu čuvanja. Rezultati mjerenja su pokazali da se vrijednosti viskoznosti ispitivanih uzoraka mlijeka i mliječnih proizvoda ne mijenjaju značajno tijekom čuvanja, dok napetost površine opada tijekom čuvanja, što vjerojatno potjeće od promjena u kemijskom sastavu i koloidnoj strukturi proizvoda. Električna provodnost u principu raste s porastom vremena čuvanja, vjerojatno uslijed porasta sadržaja kiselina. Zaključeno je na osnovu rezultata mjerenja da određena fizikalno-kemijska svojstva mlijeka i mlječnih proizvoda (npr. električna provodnost, napetost površine, viskoznost) mogu poslužiti kao parametri za praćenje kvalitete mlijeka i mliječnih prozvoda tijekom čuvanja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Marijan Šeruga (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Baćani, Snježana
Ispitivanje fizikalno-kemijskih i fizikalnih svojstava mlijeka i mliječnih proizvoda, 1987., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Baćani, S. (1987) 'Ispitivanje fizikalno-kemijskih i fizikalnih svojstava mlijeka i mliječnih proizvoda', diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Ba\'{c}ani, Snje\v{z}ana}, year = {1987}, pages = {60}, keywords = {mlijeko, mlije\v{c}ni proizvodi, fizikalno-kemijska svojstva}, title = {Ispitivanje fizikalno-kemijskih i fizikalnih svojstava mlijeka i mlije\v{c}nih proizvoda}, keyword = {mlijeko, mlije\v{c}ni proizvodi, fizikalno-kemijska svojstva}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Ba\'{c}ani, Snje\v{z}ana}, year = {1987}, pages = {60}, keywords = {milk, milk products, physical-chemical properties}, title = {Investiagation of physical-chemistry and physical properties of milk and milk products}, keyword = {milk, milk products, physical-chemical properties}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font