Pregled bibliografske jedinice broj: 508918
Ispitivanje fizikalno-kemijskih i fizikalnih svojstava mlijeka i mliječnih proizvoda
Ispitivanje fizikalno-kemijskih i fizikalnih svojstava mlijeka i mliječnih proizvoda, 1987., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
CROSBI ID: 508918 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Ispitivanje fizikalno-kemijskih i fizikalnih svojstava mlijeka i mliječnih proizvoda
(Investiagation of physical-chemistry and physical properties of milk and milk products)
Autori
Baćani, Snježana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
23.12
Godina
1987
Stranica
60
Mentor
Šeruga, Marijan
Ključne riječi
mlijeko ; mliječni proizvodi ; fizikalno-kemijska svojstva
(milk ; milk products ; physical-chemical properties)
Sažetak
U ovom radu ispitana su neka fizikalno-kemijska i fizikalna svojstva (gustoća, viskoznost, fluidnost, napetost površine, električna provodnost, indeks refrakcije) svježeg, pasteriziranog i steriliziranog mlijeka te slatkog vrhnja u ovisnosti o vremenu čuvanja. Rezultati mjerenja su pokazali da se vrijednosti viskoznosti ispitivanih uzoraka mlijeka i mliječnih proizvoda ne mijenjaju značajno tijekom čuvanja, dok napetost površine opada tijekom čuvanja, što vjerojatno potjeće od promjena u kemijskom sastavu i koloidnoj strukturi proizvoda. Električna provodnost u principu raste s porastom vremena čuvanja, vjerojatno uslijed porasta sadržaja kiselina. Zaključeno je na osnovu rezultata mjerenja da određena fizikalno-kemijska svojstva mlijeka i mlječnih proizvoda (npr. električna provodnost, napetost površine, viskoznost) mogu poslužiti kao parametri za praćenje kvalitete mlijeka i mliječnih prozvoda tijekom čuvanja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija