Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 508682

Automatski proces pakiranja majoneze


Frančić, Dejan
Automatski proces pakiranja majoneze, 2011., diplomski rad, diplomski, Fakultet strojarstva i brodogradnje, Zagreb


CROSBI ID: 508682 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Automatski proces pakiranja majoneze
(Automatic process of mayonnaise packing)

Autori
Frančić, Dejan

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Fakultet strojarstva i brodogradnje

Mjesto
Zagreb

Datum
31.03

Godina
2011

Stranica
73

Mentor
Kunica, Zoran

Ključne riječi
pakiranje; automatizacija; majoneza
(packaging; automation; mayonnaise)

Sažetak
Ovim radom razmatraju se proizvodnja i pakiranje majoneze te automatizacija postojećeg procesa pakiranja. Majoneza se proizvodi u velikim količinama pa bi se očekivalo da je njezina proizvodnja visokog stupnja automatizacije. Ipak, u postojećem procesu još je uvijek znatno zastupljen ljudski ručni rad prilikom pakiranja. Rad opisuje proizvod – majonezu i njezinu ambalažu, proizvodnju majoneze, te posebno proces pakiranja. Dan je kritički osvrt na postojeći proces pakiranja, te naznačena mogućnost poboljšanja proizvodnosti, posebno u smislu automatizacije pakiranja i smanjenja udjela ljudskog rada. Oblikovana je i prikazana ambalaža za sve stupnjeve pakiranja proizvoda, programom CAPE PACK. Oblikovanje ambalaže uključivalo je i optimizaciju. Najveće uštede pri oblikovanju ambalaže postignute su pri paletiranju proizvoda. Razvijene su po dvije varijante automatskog procesa za svaki stupanj pakiranja, te su odabrane najpovoljnije varijante, za koje je specificirana oprema. Nova oprema koja je potrebna da bi se postojeći proces pakiranja poboljšao/automatizirao uključuje nabavu: dva robota − za pakiranje vrećica u kutije i paletiranje, i dva automatska stroja − za formiranje i zatvaranje kutija. Koncipiranim automatiziranim sustavom povećava se proizvodnost, značajno smanjuje neiskorišteni prostor na paletama, ukida skladište kutija, te omogućuje prebacivanje ljudi na na druge, kvalitetnije poslove. Za daljnji radu preostaje detaljna razrada ovdje razvijenog koncepta automatskog sustava pakiranja majoneze.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Strojarstvo



POVEZANOST RADA


Projekti:
120-0000000-3316 - Modeliranje strojnog ponašanja za montažu, pakiranje i demontažu (Kunica, Zoran, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Fakultet strojarstva i brodogradnje, Zagreb

Profili:

Avatar Url Zoran Kunica (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Frančić, Dejan
Automatski proces pakiranja majoneze, 2011., diplomski rad, diplomski, Fakultet strojarstva i brodogradnje, Zagreb
Frančić, D. (2011) 'Automatski proces pakiranja majoneze', diplomski rad, diplomski, Fakultet strojarstva i brodogradnje, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Fran\v{c}i\'{c}, Dejan}, year = {2011}, pages = {73}, keywords = {pakiranje, automatizacija, majoneza}, title = {Automatski proces pakiranja majoneze}, keyword = {pakiranje, automatizacija, majoneza}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Fran\v{c}i\'{c}, Dejan}, year = {2011}, pages = {73}, keywords = {packaging, automation, mayonnaise}, title = {Automatic process of mayonnaise packing}, keyword = {packaging, automation, mayonnaise}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font