Pregled bibliografske jedinice broj: 508594
Ispitivanje znanja o prehrani i prehrambenih navika srednjoškolske populacije
Ispitivanje znanja o prehrani i prehrambenih navika srednjoškolske populacije, 2010., postdiplomski specijalisticki, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
CROSBI ID: 508594 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Ispitivanje znanja o prehrani i prehrambenih navika srednjoškolske populacije
(Nutritional knowledge and dietary habits survey in high school population)
Autori
Milosavljević, Dragana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, postdiplomski specijalisticki
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
04.02
Godina
2010
Stranica
53
Mentor
Mandić, Milena
Ključne riječi
prehrana; znanje o prehrani; prehrambene navike; adolescenti
(nutrition; nutritional knowledge; dietary habits; adolescent)
Sažetak
Adolescencija je ključan period u životu kada se formiraju prehrambene navike koje traju cijeli život, te je bitno da se upravo u tom periodu usvoje zdrave prehrambene navike. Cilj ovog rada bio je dobivanje podataka o prehrambenim navikama i znanju o prehrani adolescenata ispunjavanjem upitnika. Ispitano je 117 adolescenata u dobi od 17-19 godina. Upitnik su ispunjavali samostalno i anonimno. Upitnik je započet s pitanjima o dobu, spolu, tjelesnoj masi, visini i životnoj sredini. Rezultati pokazuju da četiri petine ispitanika ima poželjnu tjelesnu masu, dok je jedna petina nepravilno uhranjenih. Drugo poglavlje obrađuje znanja o određenim nutrijentima, te poznavanje preporuka za prehranu. 18, 8 % ispitanika je pokazalo nezadovoljavajuće znanje, 53, 0 % djelomično i 28, 2 % zadovoljavajuće znanje. Poglavlje izvori nutrijenata je imalo za cilj pokazati kako naši ispitanici povezuju određene namirnice i nutrijente. Ispitanici su postigli slijedeće rezultate: nezadovoljavajuće 24, 8%, djelomično 47, 0% i zadovoljavajuće znanje 28, 2%. S obzirom na sve učestalije dokaze povezanosti prehrane s bolestima, poglavlje tri je ispitivalo znanje ispitanika o toj vezi. Zadovoljavajuće znanje je pokazalo 29, 1 % ispitanika, djelomično znanje je pokazalo 45, 3 % ispitanika, a 25, 6 % ispitanika je pokazalo nezadovoljavajuće znanje. Poglavlje o prehrambenim navikama uključivalo je pitanja o učestalosti konzumacije pojedinih vrsta hrane, broju obroka, konzumaciji doručka, sklonosti dijetama, korištenju suplemenata, te izvoru informacija o hrani i prehrani. Dobiveni podaci ukazuju na drastično nizak postotak konzumacije doručka, nedostatnu konzumaciju ribe, voća i povrća u odnosu na preporuke, visoku konzumaciju mesa i mesnih prerađevina, gaziranih napitaka, slatkiša i kolača. Dobiveni podaci su u skladu sa sličnim ispitivanjima koja pokazuju da je trend globalizacije prisutan kod adolescenata širom Europe i SAD-a. Iz rada je vidljivo da je potrebna edukacija o odabiru hrane i pravilnoj prehrani, te promicanju zdravih navika u adolescentskoj populaciji.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
113-0000000-0548 - Prehrana i životne navike u očuvanju zdravlja (Mandić, Milena, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Milena Mandić
(mentor)