Pregled bibliografske jedinice broj: 508575
Teški metali u hrani
Teški metali u hrani // Zbornik radova, 3. međunarodni stručno-znanstveni skup, Zaštita na radu i zaštita zdravlja / Vučinić, Jovan (ur.).
Karlovac: Veleučilište u Karlovcu, 2010. str. 153-160 (poster, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
CROSBI ID: 508575 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Teški metali u hrani
(Heavy metals in food)
Autori
Biščan, Vlatka ; Cindrić, Ines
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni
Izvornik
Zbornik radova, 3. međunarodni stručno-znanstveni skup, Zaštita na radu i zaštita zdravlja
/ Vučinić, Jovan - Karlovac : Veleučilište u Karlovcu, 2010, 153-160
ISBN
978-953-7343-40-8
Skup
3. međunarodni stručno-znanstveni skup, Zaštita na radu i zaštita zdravlja
Mjesto i datum
Zadar, Hrvatska, 22.09.2010. - 25.09.2010
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
teški metali; hrana
(: heavy metals; food)
Sažetak
Zadnje desetljeće uočen je porast unosa teških metala putem hrane u većini evropskih zemalja za 10-30%. Toksične tvari u hrani mogu biti njeni prirodni ili neprirodni sastojak koji nastaje kao rezultat kontaminacije hrane u lancu proizvodnje. Mnogi faktori utječu na apsorpciju toksičnih tvari iz hrane i toksični efekt tih supstanci. U skupinu teških metala uključeni su vrlo toksični metali kao živa, olovo, arsen, kadmij, nikal, bakar, kobald, cink, kao i organometali, koji pokazuju afinitet na ligande organskih molekula, posebice proteina, mijenjejući njihovu strukturu i funkciju. Biljke apsorbiraju teške metale iz zemlje i zraka koje se zatim prenose putem lanca prerade i distribucije hrane do krajnjeg potrošača ; čovjeka. Kontinuirani monitoring teških metala visoke toksičnosti u hrani neophodan je u cilju procjene unosa i rizika po zdravlje od ovih elemenata
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija