Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 508575

Teški metali u hrani


Biščan, Vlatka; Cindrić, Ines
Teški metali u hrani // Zbornik radova, 3. međunarodni stručno-znanstveni skup, Zaštita na radu i zaštita zdravlja / Vučinić, Jovan (ur.).
Karlovac: Veleučilište u Karlovcu, 2010. str. 153-160 (poster, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)


CROSBI ID: 508575 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Teški metali u hrani
(Heavy metals in food)

Autori
Biščan, Vlatka ; Cindrić, Ines

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni

Izvornik
Zbornik radova, 3. međunarodni stručno-znanstveni skup, Zaštita na radu i zaštita zdravlja / Vučinić, Jovan - Karlovac : Veleučilište u Karlovcu, 2010, 153-160

ISBN
978-953-7343-40-8

Skup
3. međunarodni stručno-znanstveni skup, Zaštita na radu i zaštita zdravlja

Mjesto i datum
Zadar, Hrvatska, 22.09.2010. - 25.09.2010

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
teški metali; hrana
(: heavy metals; food)

Sažetak
Zadnje desetljeće uočen je porast unosa teških metala putem hrane u većini evropskih zemalja za 10-30%. Toksične tvari u hrani mogu biti njeni prirodni ili neprirodni sastojak koji nastaje kao rezultat kontaminacije hrane u lancu proizvodnje. Mnogi faktori utječu na apsorpciju toksičnih tvari iz hrane i toksični efekt tih supstanci. U skupinu teških metala uključeni su vrlo toksični metali kao živa, olovo, arsen, kadmij, nikal, bakar, kobald, cink, kao i organometali, koji pokazuju afinitet na ligande organskih molekula, posebice proteina, mijenjejući njihovu strukturu i funkciju. Biljke apsorbiraju teške metale iz zemlje i zraka koje se zatim prenose putem lanca prerade i distribucije hrane do krajnjeg potrošača ; čovjeka. Kontinuirani monitoring teških metala visoke toksičnosti u hrani neophodan je u cilju procjene unosa i rizika po zdravlje od ovih elemenata

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Veleučilište u Karlovcu

Profili:

Avatar Url Ines Cindrić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Biščan, Vlatka; Cindrić, Ines
Teški metali u hrani // Zbornik radova, 3. međunarodni stručno-znanstveni skup, Zaštita na radu i zaštita zdravlja / Vučinić, Jovan (ur.).
Karlovac: Veleučilište u Karlovcu, 2010. str. 153-160 (poster, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
Biščan, V. & Cindrić, I. (2010) Teški metali u hrani. U: Vučinić, J. (ur.)Zbornik radova, 3. međunarodni stručno-znanstveni skup, Zaštita na radu i zaštita zdravlja.
@article{article, author = {Bi\v{s}\v{c}an, Vlatka and Cindri\'{c}, Ines}, editor = {Vu\v{c}ini\'{c}, J.}, year = {2010}, pages = {153-160}, keywords = {te\v{s}ki metali, hrana}, isbn = {978-953-7343-40-8}, title = {Te\v{s}ki metali u hrani}, keyword = {te\v{s}ki metali, hrana}, publisher = {Veleu\v{c}ili\v{s}te u Karlovcu}, publisherplace = {Zadar, Hrvatska} }
@article{article, author = {Bi\v{s}\v{c}an, Vlatka and Cindri\'{c}, Ines}, editor = {Vu\v{c}ini\'{c}, J.}, year = {2010}, pages = {153-160}, keywords = {: heavy metals, food}, isbn = {978-953-7343-40-8}, title = {Heavy metals in food}, keyword = {: heavy metals, food}, publisher = {Veleu\v{c}ili\v{s}te u Karlovcu}, publisherplace = {Zadar, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font