Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 508560

Svojstva, poznavanje i potrošnja sira turoša


Valkaj, Kristijan; Cerjak, Marija; Kalit, Samir
Svojstva, poznavanje i potrošnja sira turoša // 46. hrvatski i 6. međunarodni simpozij agronoma, sažeci i radovi / Pospišil, Milan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2011. str. 894-898 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


CROSBI ID: 508560 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Svojstva, poznavanje i potrošnja sira turoša
(Properties, cognition and consumption of Turoš cheese)

Autori
Valkaj, Kristijan ; Cerjak, Marija ; Kalit, Samir

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
46. hrvatski i 6. međunarodni simpozij agronoma, sažeci i radovi / Pospišil, Milan - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2011, 894-898

ISBN
978-953-6135-71-4

Skup
46. hrvatski i 6. međunarodni simpozij agronoma

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 14.02.2011. - 18.02.2011

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
turoš ; kemijska i fizikalna svojstva ; potrošnja
(Turoš cheese ; chemical and physical properties ; consumption)

Sažetak
Cilj je ovog rada istražiti kemijski sastav i fizikalne osobine te poznavanje i potrošnju sira turošakoji se proizvodi u Međimurju. Turoš pripada skupini polutvrdih, masnih sireva sa dodatkom crvene paprike i soli. Sir je stožastog oblika prosječne visine 6, 5 cm, širine 5, 6 cm i mase 81, 2 g.Veliki udio ispitanika (85%) poznaje sir turoš od čega je značajno (p<0, 01) veći broj onih koji dolaze iz ruralnog područja. Stariji ispitanici kupuju i konzumiraju sir češće od mlađih (p<0, 05). Ispitanici turoša konzumiraju jednom tjedno (31%) ili jednom mjesečno (34%). Muškarci češće konzumiraju sir turoš od žena (p<0, 01). Cijena jednog komada sira turoša prema 49% ispitanika trebala bi biti 10 kn.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
MZOS-178-1782128-2121 - Tehnološki parametri proizvodnje tradicijskih sireva u funkciji njihove zaštite (Kalit, Samir, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Samir Kalit (autor)

Avatar Url Marija Cerjak (autor)

Avatar Url Kristijan Valkaj (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Valkaj, Kristijan; Cerjak, Marija; Kalit, Samir
Svojstva, poznavanje i potrošnja sira turoša // 46. hrvatski i 6. međunarodni simpozij agronoma, sažeci i radovi / Pospišil, Milan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2011. str. 894-898 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
Valkaj, K., Cerjak, M. & Kalit, S. (2011) Svojstva, poznavanje i potrošnja sira turoša. U: Pospišil, M. (ur.)46. hrvatski i 6. međunarodni simpozij agronoma, sažeci i radovi.
@article{article, author = {Valkaj, Kristijan and Cerjak, Marija and Kalit, Samir}, editor = {Pospi\v{s}il, M.}, year = {2011}, pages = {894-898}, keywords = {turo\v{s}, kemijska i fizikalna svojstva, potro\v{s}nja}, isbn = {978-953-6135-71-4}, title = {Svojstva, poznavanje i potro\v{s}nja sira turo\v{s}a}, keyword = {turo\v{s}, kemijska i fizikalna svojstva, potro\v{s}nja}, publisher = {Agronomski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, author = {Valkaj, Kristijan and Cerjak, Marija and Kalit, Samir}, editor = {Pospi\v{s}il, M.}, year = {2011}, pages = {894-898}, keywords = {Turo\v{s} cheese, chemical and physical properties, consumption}, isbn = {978-953-6135-71-4}, title = {Properties, cognition and consumption of Turo\v{s} cheese}, keyword = {Turo\v{s} cheese, chemical and physical properties, consumption}, publisher = {Agronomski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font