Pregled bibliografske jedinice broj: 508560
Svojstva, poznavanje i potrošnja sira turoša
Svojstva, poznavanje i potrošnja sira turoša // 46. hrvatski i 6. međunarodni simpozij agronoma, sažeci i radovi / Pospišil, Milan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2011. str. 894-898 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 508560 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Svojstva, poznavanje i potrošnja sira turoša
(Properties, cognition and consumption of Turoš
cheese)
Autori
Valkaj, Kristijan ; Cerjak, Marija ; Kalit, Samir
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
46. hrvatski i 6. međunarodni simpozij agronoma, sažeci i radovi
/ Pospišil, Milan - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2011, 894-898
ISBN
978-953-6135-71-4
Skup
46. hrvatski i 6. međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 14.02.2011. - 18.02.2011
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
turoš ; kemijska i fizikalna svojstva ; potrošnja
(Turoš cheese ; chemical and physical properties ; consumption)
Sažetak
Cilj je ovog rada istražiti kemijski sastav i fizikalne osobine te poznavanje i potrošnju sira turošakoji se proizvodi u Međimurju. Turoš pripada skupini polutvrdih, masnih sireva sa dodatkom crvene paprike i soli. Sir je stožastog oblika prosječne visine 6, 5 cm, širine 5, 6 cm i mase 81, 2 g.Veliki udio ispitanika (85%) poznaje sir turoš od čega je značajno (p<0, 01) veći broj onih koji dolaze iz ruralnog područja. Stariji ispitanici kupuju i konzumiraju sir češće od mlađih (p<0, 05). Ispitanici turoša konzumiraju jednom tjedno (31%) ili jednom mjesečno (34%). Muškarci češće konzumiraju sir turoš od žena (p<0, 01). Cijena jednog komada sira turoša prema 49% ispitanika trebala bi biti 10 kn.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
MZOS-178-1782128-2121 - Tehnološki parametri proizvodnje tradicijskih sireva u funkciji njihove zaštite (Kalit, Samir, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb