Pregled bibliografske jedinice broj: 508541
Metode otkrivanja kukaca u skladištima poljoprivrednih proizvoda i hrane te u domaćinstvu
Metode otkrivanja kukaca u skladištima poljoprivrednih proizvoda i hrane te u domaćinstvu // Trajna edukacija za izvoditelje obvezatnih mjera dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije i osobe u nadzoru – Cjelovito (integralno) sauzbijanje štetnika hrane, uskladištenih poljoprivrednih proizvoda, predmeta opće uporabe te muzejskih štetnika - Zbornik predavanja / Korunić, Javorka (ur.).
Zagreb: Korunić, 2010. str. 107-117 (pozvano predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
CROSBI ID: 508541 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Metode otkrivanja kukaca u skladištima
poljoprivrednih proizvoda i hrane te u domaćinstvu
(Methods of detecting insects in storehouses of
agricultural products and food and household)
Autori
Rozman, Vlatka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni
Izvornik
Trajna edukacija za izvoditelje obvezatnih mjera dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije i osobe u nadzoru – Cjelovito (integralno) sauzbijanje štetnika hrane, uskladištenih poljoprivrednih proizvoda, predmeta opće uporabe te muzejskih štetnika - Zbornik predavanja
/ Korunić, Javorka - Zagreb : Korunić, 2010, 107-117
ISBN
978-953-7247-13-3
Skup
Trajna edukacija za izvoditelje obvezatnih mjera dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije i osobe u nadzoru – Cjelovito (integralno) sauzbijanje štetnika hrane, uskladištenih poljoprivrednih proizvoda, predmeta opće uporabe te muzejskih štetnika
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 20.05., 01.06., 17.06. 2010
Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
skladišni štetnici ; metode otkrivanja
(stored pests ; detecting methods)
Sažetak
Za pravilno provođenje i nadzor nad mogućom pojavom štetnih kukaca u skladištima poljoprivrednih proizvoda i hrane, te u domaćinstvima, neophodno je obavljati kontinuirani pregled objekata kao i uzorkovanje uskladištene robe svaka dva tjedna. Time se otkriva moguća prisutnost populacije štetnika, što znači da osoblje koje vrši uzorkovanje robe mora znati kako uzorkovati, čime će uzorkovati, koliko će uzoraka treba uzeti, kako će analizirati uzorke, te da li će dobiveni rezultati pregleda uzoraka biti reprezentativni za cijeli skladišni objekt. Iz pravilno uzetih uzoraka robe može se odrediti vrsta štetnika, gustoća populacije štetnika na pojedinim mjestima u objektu, prostorna i vremenska distribucija štetnika, promjene u dužini razvojnog ciklusa štetnih vrsta, brojnost vrsta štetnika, postotak zaraženog uskladištenog proizvoda, te potrebitost provođenja zaštitnih mjera.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
079-0790570-0430
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Profili:
Vlatka Rozman
(autor)